Loading...

Tips van de ambassade Japan

  • Laatst gewijzigd op: 01-04-2022 | Nog steeds geldig op: 18-05-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Japan.

Drugs

In Japan is het in bezit hebben, het gebruiken van en het handelen in drugs strafbaar. Straf is afhankelijk van de soort drugs, hoeveelheid drugs, etc. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit, het gebruik van of handel in drugs in Japan veel zwaarder is dan in Nederland.

Dierlijke producten

Het is volgens de Japanse wet verboden om vleesproducten naar Japan te brengen zonder toestemming van de Japanese Animal Quarantine Service. Op de luchthavens wordt hierop actief gecontroleerd. Zware (gevangenis)straffen en boetes worden opgelegd aan personen die bepaalde dierlijke producten (zoals vlees en worst) illegaal naar Japan brengen. Neem deze dierlijke producten niet mee in uw bagage als u naar Japan gaat. Lees meer informatie over illegale producten op deze website van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij (informatie in het Engels).

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Homoseksualiteit/LHBTIQ is niet strafbaar in Japan. Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is echter niet mogelijk en wordt ook niet wettelijk erkend. Japan heeft geen nationale wetgeving die LHBTIQ-personen beschermt tegen discriminatie. Homoseksualiteit/LHBTIQ kan met name onder ouderen nog taboe zijn, maar de sociale acceptatie van homoseksualiteit/LHBTIQ onder de Japanse bevolking neemt langzaam toe (68 % in 2019) en Japan kent een uitgesproken LHBTIQ-gemeenschap.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode voor het zuidoosten van de stad Fukushima is rood. Dit komt door het ongeluk in 2011 met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden. Lees meer informatie op de website van Fukushima Prefectural Government (informatie in het Engels).
  • Dit betekent dat het te gevaarlijk is om ten zuidoosten van de stad Fukushima zoals de plaatsen Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisoma, Namie, Okuma en Tomioka te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar het zuidoosten van de stad Fukushima? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt

Groen

  • De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen. De veiligheidsrisico?s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. U heeft een visum voor Japan nodig om Japan in te reizen. U kunt niet naar Japan reizen voor toeristische doeleinden.?
  • Naar Japan reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in Japan in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Japan? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Japan?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Japan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Japan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Japan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Japan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Japan?

Lees hier meer over Japan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top