Loading...

Tips van de ambassade Japan

  • Laatst gewijzigd op: 22-12-2022 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Japan streng bestraft. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. De straf is afhankelijk van de soort drugs, hoeveelheid drugs, et cetera. U riskeert een zeer lange gevangenisstraf.

Tabak

De verkoop van e-sigarettenvloeistoffen, die nicotine bevatten, is in Japan verboden en u kunt deze niet kopen in Japan. U mag als buitenlandse reiziger voor eigen gebruik maximaal 120ml per maand aan e-sigarettenvloeistofvoorraad bij u hebben.

Dierlijke producten

Het is volgens de Japanse wet verboden om vleesproducten naar Japan te brengen zonder toestemming van de Japanese Animal Quarantine Service. Op de luchthavens wordt hierop actief gecontroleerd. Zware (gevangenis)straffen en boetes worden opgelegd aan personen die bepaalde dierlijke producten (zoals vlees en worst) illegaal naar Japan brengen. Neem deze dierlijke producten niet mee in uw bagage als u naar Japan gaat. Lees meer informatie over illegale producten op de website van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij (informatie in het Engels).

LHBTIQ+

Relaties of uitingen van LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn niet strafbaar in Japan. Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is echter niet mogelijk en wordt ook niet wettelijk erkend. Japan heeft geen nationale wetgeving die LHBTIQ+-personen beschermt tegen discriminatie. LHBTIQ+ kan met name onder ouderen nog taboe zijn, maar de sociale acceptatie van LHBTIQ+ onder de Japanse bevolking neemt langzaam toe (68 % in 2019) en Japan kent een uitgesproken LHBTIQ+ gemeenschap.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het zuidoosten van de stad Fukushima. Dit zijn de geëvacueerde gebieden in Fukushima, delen van Futaba, Litate, Katsurao, Minamisōma, Namie, Okuma en Tomioka. Door de kernramp in 2011 met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station is het te gevaarlijk om daarheen te reizen. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Groen

  • De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubrieken Reischecklist en Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Japan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Japan?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Japan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Japan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Japan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Japan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Japan?

Lees hier meer over Japan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top