Loading...

Veiligheidsrisico's Japan

 • Laatst gewijzigd op: 12-02-2024 | Nog steeds geldig op: 24-02-2024

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榬ode鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Fukushima

Reis niet naar het nucleaire rampgebied in het zuidoosten van de prefectuur Fukushima. Het nucleaire gebied betreft delen van de steden Futaba, Iitate, Katsurao, Minamis艒ma, Namie, Okuma en Tomioka.

Na de kernramp met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in 2011 heeft de Japanse overheid deze gebieden afgesloten. Er is hier nog steeds een hoge radioactieve straling die gevaarlijk is voor uw gezondheid.

Op de websites van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie (informatie in het Engels) en Fukushima Prefectural Government (informatie in het Engels) kunt u meer informatie lezen en op de kaart zien waar deze afgesloten gebieden precies liggen.

Groen: geen bijzondere risico鈥檚

De veiligheidsrisico鈥檚 in Japan zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Terrorisme

In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook voor Japan geldt dat een terroristische aanslag niet kan worden uitgesloten. Zorg dat u ge茂nformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (lokale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

Hoewel de kans klein is, kan diefstal of een beroving plaatsvinden, vooral in de hoofdstad Tokio en andere grote steden.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Drogeren

Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bars en daarna beroofd. Ook worden soms grote bedragen van creditcards afgeschreven. Dit komt vooral voor in de populaire uitgaanscentra Roppongi, Kabuki-Cho en Shinjuku in de hoofdstad Tokio, en in Bamba in de stad Osaka. Blijf alert en onthoud het volgende:

 • Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar staan.
 • Verlies uw drankje niet uit het oog.
 • Houd altijd uw hand over uw glas.
 • Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop dan direct met drinken en gooi het drankje weg.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Japan streng bestraft. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. De straf hangt af van de soort en hoeveelheid drugs. U riskeert een zeer lange gevangenisstraf en een hoge boete.

Tabak

De verkoop van e-sigarettenvloeistoffen, die nicotine bevatten, is in Japan verboden en u kunt deze niet kopen in Japan. U mag als buitenlandse reiziger voor eigen gebruik maximaal 120 ml per maand aan e-sigarettenvloeistofvoorraad bij u hebben.

Heeft u meer dan 120 ml nicotine bevattende e-sigarettenvloeistof bij u? U riskeert een gevangenisstraf of boete.

Aardbevingen

Japan ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is in Japan een groot risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami鈥檚.

Op 1 januari 2024 is er een zware aardbeving geweest op het schiereiland Noto in de prefectuur Ishikawa in Centraal-Japan. Naschokken en aardverschuivingen zijn nog altijd mogelijk. In verschillende gebieden van de prefectuur Ishikwawa is de infrastructuur beschadigd.

Bent u nog in het getroffen gebied en heeft u vragen? Neem contact op met het Ishikawa Living Support Center (informatie in het Engels). Zij geven u gratis advies.

 • Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
 • Volg de berichten in de lokale media.
 • Informeer u over de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen.
 • Lees de informatie op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels) of de website van Tokyo Metropolitan Government (informatie in het Engels).
 • Download apps die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami鈥檚 zoals Yurekuru Call, Japan Shelter Guide, Safetytips, NHK World-Japan en lokale gemeentelijke apps zoals Tokyo Minato City. Deze zijn beschikbaar voor iOS- en vaak ook voor Android-telefoons.

Orkanen

Vooral tussen september en november komen tropische stormen (tyfoons) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten.

Reist u tijdens deze periode?

Actieve vulkanen

Er zijn actieve vulkanen in Japan, die plotseling kunnen uitbarsten.

 • Blijf op de hoogte via het lokale nieuws.
 • Volg het advies op van de lokale autoriteiten via de website van de Japan Meteorological Agency (informatie in het Engels).

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het zuidoosten van de stad Fukushima. Dit zijn de gebieden in de prefectuur Fukushima zoals delen van de steden Futaba, Iitate, Katsurao, Minamis艒ma, Namie, Okuma en Tomioka. Na de kernramp met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in 2011 is het gevaarlijk om daarheen te reizen. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico鈥檚

 • U kunt naar Japan reizen. De veiligheidsrisico鈥檚 zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Japan?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Japan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Japan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Japan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Japan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Japan?

Lees hier meer over Japan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top