Loading...

Praktische informatie Jordanië

  • Laatst gewijzigd op: 11-04-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Foto’s maken

Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

LHBTIQ+

LHBTIQ+’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) uiten hun geaardheid niet openlijk in Jordanië. Meestal hebben LHBTIQ+’s geen problemen met de autoriteiten. Homoseksualiteit is niet strafbaar en er is een actieve LHBTIQ+-gemeenschap in Amman. Maar in het openbare leven wordt het uiten van de  LHBTIQ+-identiteit niet geaccepteerd.

Lichamelijk contact in het openbaar

Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet altijd geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Alcohol en drugs

Alcohol is algemeen verkrijgbaar, maar openbaar dronkenschap en gebruik van drugs zijn strafbaar. Er staan hoge straffen op. Dit geldt ook voor softdrugs.

Islamitische wetten en gebruiken

Jordanië is een land dat de islamitische wetten en gebruiken volgt. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Draag bedekkende kleding bij een bezoek aan het oude gedeelte van de hoofdstad Amman. Ook bij een bezoek aan een moskee en andere religieuze plaatsen. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.
 

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de grens met Syrië en Irak? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Jordanië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Jordanië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Jordanië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Jordanië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Jordanië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Jordanië?

Lees hier meer over Jordanië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Jordanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top