Loading...

Veiligheidsrisico's Jordanië

  • Laatst gewijzigd op: 28-09-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het echt noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. In deze grensstrook kunnen beschietingen voorkomen.

Geel: let op, er zijn risico’s

In de rest van Jordanië bestaan veiligheidsrisico's die anders zijn dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis daarom goed voor. 

Demonstraties

Door de economische moeilijkheden en de economische en politieke maatregelen van de Jordaanse regering kunnen er demonstraties en wegblokkades voorkomen. De politie kan bijvoorbeeld hoofdwegen afsluiten. Ook kan de politie wegen in het zuiden (zoals de Desert Highway) blokkeren, waar bekende toeristische attracties liggen (Wadi Rum, Petra en Aqaba).

Terrorisme

Jordanië maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS (Islamitische Staat). In het hele land is een beperkt risico op terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Er zijn verscherpte maatregelen bij openbare gelegenheden, zoals hotels en winkelcentra.

Syrische vluchtelingen in Jordanië

Jordanië heeft veel vluchtelingen uit Syrië opgenomen. Zij hebben zich vooral in het noorden van Jordanië en in de hoofdstad Amman gevestigd. Bij gelegenheid ontstaan er spanningen. Bijvoorbeeld in en rond de steden Mafraq en Ramtha.

Natuurgeweld

Tijdens het regenseizoen (ongeveer van oktober tot april) kunnen er overstromingen voorkomen. Droge ‘wadi’s’ (valleien) kunnen razendsnel onder water lopen. Ook kunnen hierdoor aardverschuivingen ontstaan die wegen blokkeren. 

Zorg dat u goed geïnformeerd blijft over de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Jordanië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Jordanië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of door natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar de grens met Syrië en Irak? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Jordanië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Jordanië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Jordanië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Jordanië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Jordanië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Jordanië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Jordanië?

Lees hier meer over Jordanië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Jordanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top