Corona en gezondheid Maleisië
- Laatst gewijzigd op: 08-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Corona-inreisvoorwaarden
- U hoeft geen corona-vaccinatiebewijs of negatief PCR-testresultaat te laten zien.
- U hoeft bij aankomst niet in quarantaine te gaan.
- U moet de app "MySejahtera" op uw mobiele telefoon gedownload en geactiveerd hebben (mag voor vertrek of bij aankomst) om uw COVID-19-status te laten zien tijdens uw verblijf in Maleisië. Deze status kan gecontroleerd worden bij aankomst.
- Als u tijdens uw verblijf positief test op COVID-19 dan moet u 7 dagen in quarantaine gaan en op dag 4, 5 of 6 (na aankomst) een PCR-test doen. Bij een negatief testresultaat mag u uw quarantaine verlaten.
Actuele informatie over de corona-inreisvoorwaarden van Maleisië leest u op de website van de overheid van Maleisië (informatie in het Engels).
Algemene coronamaatregelen Maleisië
U moet een mondkapje dragen als u:
- positief test op COVID-19 en u naar het ziekenhuis gaat voor een medisch onderzoek,
- het openbaar vervoer gebruikt,
- een gezondheidscentrum bezoekt zoals een ziekenhuis of kliniek.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Maleisië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Maleisië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Smog
Maleisië kan te maken hebben met smog, vooral tussen augustus en november en soms ook tussen mei en augustus. Deze dikke, vervuilde mist wordt veroorzaakt door bosbranden in Indonesië en door lokale luchtvervuiling. De smog kan irritatie aan de luchtwegen en ogen veroorzaken. De ernst van de smog is afhankelijk van de dag en de regio waar u bent. Als u naar Maleisië gaat, controleer dan vooraf hoe de luchtkwaliteit is op de plaats van uw bestemming.
Als u last heeft van ademhalingsproblemen, raden we u aan om gebieden waar smog is te vermijden. Andere reizigers raden we aan zoveel mogelijk binnen te blijven. Het dragen van een passend mondkapje kan wat bescherming geven.
Actuele informatie over de status van de luchtkwaliteit kunt u lezen op de website van het Maleisische ministerie van Milieu (informatie in het Engels).
Gezondheidszorg Maleisië
De medische zorgvoorzieningen in Maleisië zijn goed. Zorg ervoor dat u een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering hebt voor de duur van uw verblijf.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Maleisië.
Bent u in Maleisië en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Maleisië.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Maleisië? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Maleisië geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Maleisië de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de eilanden voor de noordelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Het is niet veilig om naar deze eilanden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Maleisië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Maleisië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Maleisië.
Lees hier meer over Maleisië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Maleisië | Ministerie van Buitenlandse Zaken