Veiligheidsrisico's Maleisië
- Laatst gewijzigd op: 08-12-2022 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Ontvoeringen en piraterij
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de eilanden voor de noordelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Het gaat onder meer om de volgende eilanden: Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Ligitan, Sipadan en Mataking.
Op de Suluzee en Celebeszee kunnen ontvoeringen plaatsvinden. Toeristen die zich zonder beveiliging verplaatsen, kunnen hiervan slachtoffer worden. Er is ook een risico op piraterij op de Suluzee. De Maleisische autoriteiten houden verscherpt toezicht in deze gebieden.
Als u een noodzakelijke reis naar de eilanden maakt, verdiep u dan in de lokale veiligheidssituatie en probeer de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door alleen te verblijven in goed beveiligde hotels. Ook geldt het advies om een kamer te selecteren die niet in de buurt van de hotelreceptie of openbare ruimten ligt. U kunt extra kamerbeveiligingsapparatuur meenemen, zoals alarmen of deurwiggen. Doe zaken met officiële touroperators die samenwerken met de Maleisische autoriteiten. Zij zorgen voor beveiliging als u zich verplaatst van en naar de eilanden.
Houd er rekening mee dat het Maleisische leger en de politie voor de kuststrook van Oost-Sabah regelmatig veiligheidsoperaties uitvoeren. Houd ook rekening met extra controles en zorg dat u zich altijd kunt identificeren.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico's die afwijken van die in Nederland.
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor in Maleisië. Houd rekening met zakkenrollers, diefstal, tassenroof en (gewelddadige) straatovervallen. Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert meestal iemand die achterop een brommer zit uw tas af te pakken.Â
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Wandel ’s avonds niet alleen over het strand.
- Voorkom een overval vanaf een brommer door afstand te houden van de weg. Draag uw tas over de schouder die niet aan de weg is.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis in uw hotelkamer. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale (politie)autoriteiten.
Drogeren
Buitenlanders kunnen in bars en taxi’s gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wilt, loop dan samen naar de bar.
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan.
- Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop direct met drinken en gooi het drankje weg.
Terrorisme
In Maleisië is er een (beperkt) risico op terroristische aanslagen. De Maleisische politie heeft in het verleden regelmatig mensen gearresteerd die aanslagen voorbereidden.
Demonstraties
In Maleisië kunnen demonstraties voorkomen die (bij uitzondering) tot geweld leiden. Het is in Maleisië verboden om als buitenlander deel te nemen aan demonstraties. Neemt u in Maleisië deel aan een demonstratie, dan bent u strafbaar. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.
Natuurgeweld
Tropische cyclonen en regenseizoen
Aan de oostkust van het schiereiland Maleisië (provincies Sabah en Sarawak) kunnen vooral tussen november en maart tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voorkomen, die door zware regenval overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Maleisië, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de eilanden voor de noordelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Het is niet veilig om naar deze eilanden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Maleisië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Maleisië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Maleisië.
Lees hier meer over Maleisië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Maleisië | Ministerie van Buitenlandse Zaken