Loading...

Wetten en gebruiken Marokko

  • Laatst gewijzigd op: 06-02-2024 | Nog steeds geldig op: 24-02-2024

Nederlanders met de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit

Heeft u naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit? Dan wordt u in Marokko als Marokkaans burger behandeld. Dit betekent soms dat de Nederlandse ambassade niet wordt ge茂nformeerd door de Marokkaanse autoriteiten bij problemen (bijvoorbeeld een arrestatie). Bent u in nood? Vraag dan altijd om consulaire hulp van de Nederlandse ambassade.

Drugs- en mensensmokkel is strafbaar

Het bezit, gebruik of verhandelen van drugs is een ernstig misdrijf in Marokko. Het kan leiden tot een lange gevangenisstraf en/of een hoge boete. Reizigers kunnen worden benaderd om mee te werken aan drugssmokkel of het smokkelen van mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide soorten van smokkel staan hoge straffen en boetes.

Seksualiteit

Houd hier rekening mee:

  • Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn strafbaar. Een hotel kan u vragen naar een bewijs van huwelijk op het moment van inchecken. Kunt u dit niet laten zien? Dan kan het hotel erop aandringen om aparte kamers te boeken.
  • Vertoon in het openbaar geen genegenheid of intimiteit. Vooral buiten de belangrijkste toeristische gebieden en in de buurt van religieuze plaatsen.
  • Pornografisch materiaal bezitten is verboden.

Lhbtiq+

Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden in Marokko niet overal geaccepteerd. Dit geldt ook voor buitenlanders. In de Marokkaanse wet staan zware straffen op homoseksuele relaties of handelingen. In de praktijk treden de autoriteiten hier niet altijd streng tegen op.

Alcohol

U kunt alcohol kopen in hotels, bars en in toeristische gebieden. Alcohol drinken op straat is verboden en kan leiden tot arrestatie.

Islamitische wetten en gebruiken

Marokko volgt de islamitische wetten en gebruiken. Wees bewust van uw gedrag en houd rekening met gevoeligheden. Dit geldt vooral tijdens de ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Respecteer altijd de lokale tradities, wetten en gebruiken.

Foto鈥檚 maken

Film en/of fotografeer geen overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsmedewerkers zoals de politie en het leger. Dit is verboden.

Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Invoer van drones

Drones invoeren zonder geldige invoervergunning is verboden. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Marokko in Den Haag.

Heeft u geen geldige invoervergunning voor uw drone? Dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. U kunt de drone bij uw vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete.

Bij illegaal binnenbrengen van uw drone kunnen de Marokkaanse autoriteiten deze bij een controle in beslag nemen. U kunt een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het grensgebied met Mauritani毛. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar het grensgebied met Mauritani毛? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Algerije. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar het grensgebied met Algerije? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar de rest van Marokko maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Marokko?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Marokko op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Marokko voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Marokko?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Marokko.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Marokko?

Lees hier meer over Marokko en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top