Loading...

Veiligheidsrisico's Mexico

 • Laatst gewijzigd op: 05-07-2023 | Nog steeds geldig op: 24-09-2023

Onveilige gebieden

Let op: in 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer komen rondom de vulkaan Popocat茅petl en de vulkaan Colima. Lees hier meer over onder het kopje Natuurgeweld.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met de Verenigde Staten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor de grenssteden Tijuana, Mexicalli en Nogales Ciudad Ju谩rez, Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros). Voor al deze steden en omgeving geldt de kleurcode oranje. Hier zijn veiligheidsrisico鈥檚 door veelvuldig voorkomende criminaliteit tussen rivaliserende drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de overheid.

Deelstaat Tamaulipas

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Tamaulipas. In deze deelstaat komt veel geweld voor tussen rivaliserende drugsbendes. De geweldsincidenten nemen toe naarmate u dichter bij de grens met de VS komt (steden Reynosa en Matamoros). Het geweld is niet gericht tegen buitenlanders, maar u kunt hier onbedoeld bij betrokken worden (wrong place, wrong time). De steden Tampico en Altamira zijn een uitzondering; voor deze steden heeft het reisadvies de kleurcode geel. Als u naar deze steden reist, kies dan voor reizen per vliegtuig.

Deelstaat Guerrero (grotendeels oranje, enkele delen geel)

Voor het grootste deel van de deelstaat Guerrero geldt het oranje reisadvies: alleen noodzakelijke reizen. In de deelstaat Guerrero zijn veel demonstraties en regelmatig confrontaties met de politie. Ook komt hier geweld van rivaliserende drugsbendes voor.

Deze waarschuwing geldt niet voor het gebied vanaf de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco, en de toeristische centra van de badplaatsen Acapulco (Costa Diamante) en Ixtapa-Zihuatanejo. Voor deze plaatsen geldt kleurcode geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚. Reis uitsluitend per vliegtuig naar deze toeristische bestemmingen.

Deelstaten Colima en Zacatecas (grotendeels oranje, enkele plaatsen geel)

In deze deelstaten is het de laatste jaren onveiliger geworden door onderling geweld van criminele (drugs)bendes.

Over het algemeen geldt dat het geweld niet voorkomt in de toeristische plaatsen in deze deelstaten, zoals Manzanillo (Colima). Voor deze toeristische plaatsen heeft het reisadvies de kleurcode geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚

In de overige deelstaten van Mexico zijn er veiligheidsrisico鈥檚 die anders zijn dan in Nederland. Er komt veel geweld voor in Mexico, zoals bedreiging, afpersing en moord. Het geweld is over het algemeen niet gericht op buitenlanders, maar u kunt hier onbedoeld bij betrokken raken (wrong place, wrong time). Bestrijding van drugsbendes door de overheid (bijvoorbeeld arrestatie van bendeleiders) kan regelmatig zeer gewelddadige reacties teweegbrengen.

Ook komt er kleine criminaliteit voor (diefstal, beroving), soms onder bedreiging van een wapen/mes. In sommige gevallen is de lokale politie hierbij betrokken. Algemene regels zijn: reis niet na zonsondergang, blijf op de hoofdwegen en wees altijd alert (ook bij het uitgaan). Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het lokale nieuws en/of vraag bij uw hotel of reisorganisatie meer informatie.

Deelstaat Quintana Roo (Cancun, Tulum, Playa del Carmen)

Over het algemeen zijn deze toeristische plaatsen veilig. Maar ook in de steden komen gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes voor. Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Er is sprake van een toename van overvallen en diefstallen, met name gericht op toeristen die met de bus reizen in de regio Tulum. Wees alert en bewaar uw paspoort en andere belangrijke documenten op uw lichaam.

Lees meer informatie voor toeristen in Playa del Carmen op de website van de Mexicaanse overheid, CAPTA.

Deelstaat Chiapas

In de deelstaat Chiapas, in de grensstreek met Guatemala, komen spanningen voor. Gewapende groepen hebben hier 鈥榚igen gebieden鈥. Die gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Wees alert in deze regio. Reis bij voorkeur met een groep of boek een tour bij een erkende reisagent als u alleen reist.

Er is ook hier sprake van een toename van overvallen en diefstallen, met name gericht op toeristen die met de bus reizen tussen de steden Palenque en San Cristobal de las Casas. Wees alert en bewaar uw paspoort en andere belangrijke documenten op uw lichaam. Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Deelstaat Oaxaca

In de stad Oaxaca komen soms demonstraties voor die gewelddadig kunnen verlopen. Wees voorzichtig en vermijd (politieke) demonstraties en grote groepen mensen.

Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Mexico-Stad en omgeving

In verschillende delen van de stad en omringende wijken is de veiligheidssituatie slechter geworden. Verblijf met name op toeristische plekken (Centro, Ju谩rez, Roma, Condesa, Polanco, Lomas en Coyoac谩n) waar meer winkels zijn en waar de Metrobus rijdt. Het wordt afgeraden om de wijken ten noorden van het centrum 鈥榋ocalo鈥 te bezoeken (鈥榗olonias鈥 zoals Tepito, Lagunilla en Morelos).

In de deelstaat Estado de M茅xico worden met name in Cuautitl谩n, Tultitl谩n, Izcalli del Valle, Tlanepantla de Baz, Naucalpan de Ju谩rez, Ecatepec de Morelos en Nezahualc贸yotl veel misdrijven geregistreerd.

Deelstaat Michoac谩n

In deze deelstaat is het de laatste tijd onveiliger geworden door geweld tussen criminele bendes onderling en tussen bendes en politie/leger. Dit geldt ook voor gebieden waar de monarchvlinder voorkomt en waar toeristische trekpleisters zijn.

In de regio Tierra Caliente komen confrontaties voor tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij vallen vaak doden.

Ook voor de hoofdstad Morelia gelden veiligheidsrisico鈥檚. Reis bij voorkeur per vliegtuig naar Morelia. Reist u per auto? Neem dan alleen de tolwegen.

Deelstaten Guanajuato, Sinaloa, Chihuahua, Durango, Veracruz en Coahuila

In deze deelstaten komt (veel) geweld tussen rivaliserende drugsbendes voor. Het geweld is over het algemeen niet gericht tegen buitenlanders, maar u kunt hier onbedoeld bij betrokken raken (wrong place, wrong time). De hoofdsteden en toeristische trekpleisters (San Miguel de Allende) zijn doorgaans veilig. Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Criminaliteit

Drugsoorlogen

Er is veel en extreem geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. Deze drugsoorlogen zijn meestal niet gericht tegen burgers. Maar burgers kunnen wel getroffen worden. Hierdoor vallen duizenden doden per jaar.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico beroofd te worden. Wees alert tijdens het reizen met het openbaar vervoer, op vliegvelden en busstations, en in (de buurt van) toeristische plaatsen of in de hoofdstad Mexico-Stad. Berovingen gebeuren vaak nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of geld heeft opgenomen bij een geldautomaat.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van hoofdstad Mexico-Stad naar het tempelcomplex Teotihuacan. Reis alleen met eersteklas bussen of shuttles van een reisorganisatie.

Als u slachtoffer wordt van een beroving, geef dan uw bezittingen af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Politieagenten, of mensen die zich voordoen als politieagent, houden soms zonder duidelijke redenen auto鈥檚 aan en vragen de passagiers om geld.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook in de hoofdstad Mexico-Stad) komen korte ontvoeringen voor. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen.

Langere ontvoeringen komen ook voor. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In de meeste gevallen komt het slachtoffer vrij nadat losgeld betaald is.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees overdag heel alert en loop niet alleen over straat.
 • Reis zo min mogelijk alleen.
 • Vermijd sloppenwijken en afgelegen plekken, zoals verlaten stranden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden, juwelen en/of horloges.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld en zaken spreekt.
 • Wees alert als vreemden u persoonlijke informatie of financi毛le hulp vragen.
 • Houd uw bagage/bezittingen goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel.
 • Als u een auto huurt, laat waardevolle bezittingen dan niet achter in de auto. Huurauto鈥檚 zijn in bepaalde plaatsen (bijvoorbeeld in Quintana Roo) herkenbaar en worden regelmatig opengebroken.
 • Wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden.
 • Verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Vulkanen

Vulkaan Popocat茅petl

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocat茅petl. Deze vulkaan is verhoogd actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer rondom de vulkaan komen; dit hele gebied is gesloten. De vulkaan Popocat茅petl bevindt zich op 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Mexico-Stad. Als u naar de hoofdstad Mexico-Stad, de stad Puebla of omgeving reist dan kunt u de situatie van de vulkaan volgen op de website van de Mexicaanse overheid (informatie in het Spaans).

Vulkaan Colima

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Colima. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer rondom de vulkaan komen. Dit hele gebied is gesloten.

Aardbevingen

In Mexico kunnen (zware) aardbevingen voorkomen. Vooral de westkust van de deelstaat Baja California tot en met de regio Chiapas tot het midden van het land is aardbevingsgevoelig. Dat geldt ook voor de hoofdstad Mexico-Stad. In Mexico-Stad gaat bij een aardbeving een alarm af. De lokale autoriteiten geven aanwijzingen over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving. Volg deze aanwijzingen, bijvoorbeeld op de hieronder genoemde websites:

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Deze komen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober. En aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist via de (sociale) media. Raadpleeg de hieronder genoemde websites:

Meer weten over de weersomstandigheden en aardbevingen in het gebied? Ga naar de hieronder genoemde lokale websites:

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocat茅petl en de vulkaan Colima. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 km rondom de vulkanen komen. De Nederlandse ambassade kan u in rode gebieden niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor de overige delen van Mexico is geel. U kunt naar deze gebieden reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Bent u in Mexico of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf dan gratis via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Kies voor de optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
 • U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Mexico?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Mexico op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Mexico voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Mexico?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Mexico.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Mexico?

Lees hier meer over Mexico en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Mexico | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top