Loading...

Corona en gezondheid Mozambique

 • Laatst gewijzigd op: 29-09-2022 | Nog steeds geldig op: 27-11-2022

Reizen naar Mozambique

 • U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Mozambique inreizen.聽U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus printen en op papier meenemen.
 • Om Mozambique in te reizen is een bewijs van complete vaccinatie nodig, of een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Neem het testresultaat mee op papier. De testplicht geldt niet voor kinderen onder de 11 jaar.
 • Het is mogelijk op het vliegveld een sneltest te doen als u geen vaccinatiebewijs of PCR-test kunt laten zien. Bij een positieve sneltest is quarantaine-aan-huis verplicht.
 • Houd rekening met verplichte medische controles van de lokale autoriteiten bij grensposten en luchthavens. Ook kunt u de verplichting krijgen 14 dagen in quarantaine te blijven. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Algemene coronamaatregelen

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.
De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de overheid van Mozambique en het Mozambikaans ministerie van Gezondheid (informatie in het Portugees).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Testlocaties in Mozambique

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Mozambique de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

De kwaliteit en het niveau van de medische zorg in Mozambique is beperkt. Als u ernstig gewond of ziek bent kan repatri毛ring nodig zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Mozambique.

Bent u in Mozambique en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

 1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
 2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
 3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Mozambique.
 4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Mozambique? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Mozambique geschikt is voor u.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen geen medicijnen voor u regelen. Dit moet u zelf doen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen? Dan kunt u gebruikmaken van gewone koeriersdiensten. Houd wel rekening met verzendtijd en -kosten.

Informatie over epidemie毛n, vaccinaties en infectieziekten

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Het is te gevaarlijk om naar dit gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Ga alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Cabo Delgado. Voor de districten in en rond Cabo Delgado: Mecula, Marrupa, Nipepe,聽 Malema, Lalaua, Mec煤buri, Erati en Memba geldt een oranje reisadvies. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Mozambique? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.聽聽聽聽聽 聽
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Mozambique?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Mozambique op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Mozambique voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Mozambique?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Mozambique.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Mozambique?

Lees hier meer over Mozambique en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top