Loading...

Gezondheid Mozambique

  • Laatst gewijzigd op: 25-04-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Gezondheidszorg

De kwaliteit en het niveau van de medische zorg in Mozambique is beperkt. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan medische repatri毛ring nodig zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt. Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatri毛ringsverzekering af voor de periode dat u in het land bent, om te voorkomen dat u voor financi毛le verrassingen komt te staan.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Mozambique.

Bent u in Mozambique en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

  1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
  2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
  3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Mozambique.
  4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Mozambique? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Mozambique geschikt is voor u.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen geen medicijnen voor u regelen. Dit moet u zelf doen.聽

Reisvaccinaties

GGD-app聽

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Coronavirus

Algemene coronamaatregelen

Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van de overheid van Mozambique en het Mozambikaans ministerie van Gezondheid (informatie in het Portugees).

Coronatestlocaties in Mozambique

Voor een (NAAT)PCR-test of sneltest kunt u zich laten testen bij de Medische Vereniging van Mozambique (Sociedade M茅dica) in Maputo.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Het is te gevaarlijk om naar dit gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Cabo Delgado. Het is niet veilig om naar de districten in en rond Cabo Delgado met vakantie te gaan: Mecula, Marrupa, Nipepe, Malema, Lalaua, Mec煤buri, Erati en Memba. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch deze gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Mozambique?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Mozambique op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Mozambique voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Mozambique?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Mozambique.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Mozambique?

Lees hier meer over Mozambique en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top