Loading...

Tips van de ambassade Mozambique

  • Laatst gewijzigd op: 29-09-2022 | Nog steeds geldig op: 27-11-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mozambique.

Identificeren

U bent in Mozambique verplicht u te identificeren met een geldig paspoort. U bent strafbaar als u geen geldig paspoort kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd. Verliest u uw originele paspoort Zorg voor goede kopie毛n van uw paspoort op een veilige plek, voor het geval dat u uw paspoort verliest.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreisstempel of uitreisstempel in uw paspoort zet als u het land binnenkomt of verlaat.

Politiecontrole

Wordt u door de politie aangehouden voor een standaardcontrole? Bijvoorbeeld tijdens een autorit? Blijf dan vriendelijk en raak niet ge茂rriteerd. Dat is de beste manier om te zorgen dat u snel uw reis kunt vervolgen.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen is verboden. De gevangenisstraffen en boetes die de overheid van Mozambique kan geven kunnen hoog zijn.

LHBTIQ+

Het uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+鈥檚) wordt niet algemeen geaccepteerd in Mozambique. Houd daar rekening mee.

Fotograferen

Het fotograferen van militaire installaties, kazernes en vliegvelden is officieel verboden.

Betaalmiddelen

In grote steden kunt u meestal met uw pinpas geld opnemen bij automaten met het logo dat op uw pinpas staat. Voor bankpassen geldt vaak een maximumbedrag dat u per dag of week kunt opnemen. Met een creditard kunt u alleen betalen in Maputo en in de grote steden in de grotere hotels, restaurants en supermarkten. Contant geld wisselen kan bij banken en wisselkantoren. Laat u niet overhalen in te gaan op aanbiedingen van illegale wisselaars. Wisseltrucs met valse of oude biljetten komen vaak voor. Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt. Bijvoorbeeld contant geld 茅n een pinpas of creditcard.

Stroming in de zee

Aan de kust van Mozambique komen gevaarlijke stromingen voor. De stroming in de zee is erg sterk. 聽
Een aanval van een haai komt incidenteel voor. Wees voorzichtig en waakzaam als u de zee in gaat.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Het is te gevaarlijk om naar dit gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Ga alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Cabo Delgado. Voor de districten in en rond Cabo Delgado: Mecula, Marrupa, Nipepe,聽 Malema, Lalaua, Mec煤buri, Erati en Memba geldt een oranje reisadvies. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Mozambique? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.聽聽聽聽聽 聽
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Mozambique?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Mozambique op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Mozambique voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Mozambique?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Mozambique.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Mozambique?

Lees hier meer over Mozambique en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top