Loading...

Veiligheidsrisico's Mozambique

 • Laatst gewijzigd op: 23-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Let op: in 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Noordoosten van de provincie Cabo Delgado

Reis niet naar de districten Palma, Mocimboa da Praia, Muidumbe, Nangade, Macomia, Quissanga, Mueda en Meluco (inclusief de eilanden die v贸贸r deze districten in zee liggen) in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. De districten zijn weer in handen van de overheid, maar onbekende groepen voeren nog af en toe aanvallen uit en het leger reageert daarop. Reis daarom niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door acties van het leger tegen strijdgroepen in het noordoosten van Cabo Delgado verspreidt het geweld zich naar andere provincies in het noorden van Mozambique. Vanuit Cabo Delgado zijn terroristen naar de provincies Niassa en Nampula getrokken. In het district Memba zijn meerdere mensen vermoord. De kans op een terroristische aanval is toegenomen in en rondom Cabo Delgado in de districten Mecula, Marrupa, Nipepe, Malema, Lalaua, Mec煤buri, Erati en Memba. Door deze ontwikkelingen kunnen de wegen van Nacala naar Pemba onveiliger zijn.

Terrorisme

Er is een risico op terrorisme in het noorden van Mozambique. Dit risico is vooral groot in de provincie Cabo Delgado. Door acties van het leger verspreidt het terrorisme zich naar de provincie Niassa ten de districten die grenzen aan Cabo Delgado.聽Meestal zijn de aanvallen gericht op dorpen in het gebied en reizigers op de wegen. De laatste terroristische aanslagen zijn geweest in februari, juni en september 2022 in verschillende districten in de provincies Cabo Delgado, Niassa en Nampula. Door de verhoogde dreiging zullen er meer veiligheidstroepen en controles in Nampula zijn.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Er zijn in Mozambique veiligheidsrisico's die anders zijn dan die in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico鈥檚 en let extra op.

Regio Metuge en de stad Pemba

De wegen van Nacala naar Pemba kunnen onveiliger zijn. Door de verhoogde dreiging zijn er meer veiligheidstroepen en controles in Nampula.

Centrum van het land

Rond de kruising van de hoofdwegen N1 en N6, bij de plaats Inchope, kan het onrustig zijn. Rijd niet in het donker en houd de omgeving goed in de gaten.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Vooral bij Somali毛. Ook in Mozambique is een geval van piraterij geweest. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Landmijnen

In Mozambique liggen in het hele land nog altijd landmijnen en onontplofte bommen, granaten, mortieren etc. die nog gevaarlijk zijn. Blijf op de begaanbare (hoofd-)wegen en in het midden van veel gebruikte secundaire wegen en wandelpaden. Vraag de lokale bevolking om informatie over mijnen als u rondreist in onbekend gebied. Zij zijn bekend met de gevaren en de gebieden die u moet mijden. Ga niet van de weg of paden af. Let op als u (in)formele markeringen ziet zoals bijvoorbeeld rood-witte verf, vastgebonden gras of gekruiste takken. Er zijn nog steeds ontmijningsactiviteiten in het hele land. De bekendere toeristische locaties zijn veilig te bezoeken.

Criminaliteit

Houd rekening met criminaliteit in Mozambique. Er komen inbraken, gewapende overvallen en berovingen voor. Ook ontvoeringen komen voor. Tot nu toe zijn vooral lokale zakenmensen hier het slachtoffer van.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag zijn er ook overvallen. Vooral op plekken waar overvallers snel ongezien kunnen verdwijnen, zoals in parken en bij struiken.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Reist u met een auto? Houd dan de ramen en deuren gesloten, ook als u in een taxi zit. Laat geen kostbaarheden zien.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

Houd tijdens het regenseizoen (november tot april) in het hele land rekening met wateroverlast en overstromingen. De infrastructuur kan door zware regenval en modderstromen beschadigd raken.

Aan de kust is van december tot maart kans op orkanen en tropische stormen. In die periode komen vaak overstromingen voor, vooral in de provincies Tete en Sofala en ook in de Zambezi-vallei. Kijk voor actuele informatie over de weersomstandigheden op de websites van (informatie in het Engels):

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale en sociale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Demonstraties

Demonstraties en protesten kunnen in het land voorkomen zonder dat deze vooraf zijn aangekondigd. Soms kan er geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa鈥檚 en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96聽of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Mozambique en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Het is te gevaarlijk om naar dit gebied te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Ga alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Cabo Delgado. Voor de districten in en rond Cabo Delgado: Mecula, Marrupa, Nipepe, Malema, Lalaua, Mec煤buri, Erati en Memba geldt een oranje reisadvies. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Mozambique?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Mozambique op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Mozambique voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Mozambique?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Mozambique.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Mozambique?

Lees hier meer over Mozambique en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top