Veiligheidsrisico's Nieuw-Zeeland
- Laatst gewijzigd op: 24-02-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
De veiligheidsrisico’s in Nieuw-Zeeland zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Terrorisme
De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een systeem waar men het dreigingsniveau voor terrorisme aangeeft. Meer informatie kunt u vinden op de website van het Department of the Prime Minister and Cabinet (informatie in het Engels).
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor in Nieuw-Zeeland. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
- In campers en auto’s van toeristen wordt vaak ingebroken. Laat geen waardevolle bezittingen onbeheerd achter.
Natuurgeweld
Aardbevingen
Nieuw-Zeeland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het GeoNet (Geological hazard information for New Zealand) (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op en informeer uzelf via de website van de National Emergency Management Agency (informatie in het Engels)
Stormen en orkanen
Vooral tussen november en mei kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen in de Stille Oceaan, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen veroorzaken. Delen van Nieuw-Zeeland kunnen ook getroffen worden door uitlopers van orkanen.
Actuele informatie over de noodtoestand leest u op de website van de National Emergency Management Agency (informatie in het Engels).
Actuele informatie over de algemene weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland leest u op de website MetService - Te Ratonga Tirorangi (informatie in het Engels).
Actieve vulkanen
Er zijn enkele actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland, die deel uitmaken van de Pacifische "Ring van Vuur". Plotselinge vulkaanuitbarstingen zijn mogelijk. Volg het lokale nieuws en lees het lokale advies op de website van GeoNet Geological hazard information for New Zealand (informatie in het Engels).
Op 9 december 2019 barstte de Whakaari-vulkaan (White Island) plotseling uit en kwamen enkele bezoekers en gidsen om het leven of raakten zwaargewond.
Het eiland White Island is tot nader order niet bereikbaar voor toeristische doeleinden.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen in de rubriek Reischecklist.
- Verblijft u in Nieuw-Zeeland? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Nieuw-Zeeland voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Nieuw-Zeeland.
Lees hier meer over Nieuw-Zeeland en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Nieuw-Zeeland | Ministerie van Buitenlandse Zaken