Praktische informatie Oman
- Laatst gewijzigd op: 10-05-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023
Islamitische wetten en gebruiken
Oman is een land dat de islamitische wetten en gebruiken volgt. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.
Gedrag en kledingvoorschriften
Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Oman anders dan in Nederland. Voor vrouwen en mannen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt). Er wordt een wet voorbereid om dit af te dwingen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.
Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent
Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen (bijvoorbeeld bij het krijgen van een geboorteakte). Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.
Drugs
Neem geen drugs mee naar Oman. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades. Dit is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Kopie paspoort
Draag in Oman altijd een kopie van uw paspoort bij u zodat u zich kunt identificeren.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Jemen. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar de grens met Jemen? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt reizen naar Oman, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Oman of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.
Lees hier meer over Oman en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken