Loading...

Praktische informatie Oman

  • Laatst gewijzigd op: 10-05-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Islamitische wetten en gebruiken

Oman is een land dat de islamitische wetten en gebruiken volgt. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.

Gedrag en kledingvoorschriften

Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Oman anders dan in Nederland. Voor vrouwen en mannen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knie毛n bedekt). Er wordt een wet voorbereid om dit af te dwingen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent

Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen (bijvoorbeeld bij het krijgen van een geboorteakte). Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.

Drugs

Neem geen drugs mee naar Oman. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.

Foto鈥檚 maken

Maak geen foto鈥檚 van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades. Dit is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Kopie paspoort

Draag in Oman altijd een kopie van uw paspoort bij u zodat u zich kunt identificeren.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Jemen. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de grens met Jemen? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt reizen naar Oman, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oman?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Oman op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oman?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oman?

Lees hier meer over Oman en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top