Loading...

Tips van de ambassade Oman

  • Laatst gewijzigd op: 10-11-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Oman.

Wereldkampioenschap (WK) voetbal in Qatar

Reist u via Oman naar Qatar voor het WK voetbal 2022? Bereid uw reis dan goed voor.

  • Vanaf 1 november tot en met 23 december 2022 gelden er voor Qatar speciale inreisregels. Lees meer informatie hierover in het reisadvies voor Qatar.
  • Het gebruikelijke visum voor Qatar wordt van 1 november tot en met 23 december 2022 vervangen door de Hayya-card. Zonder een Hayya-card kunt u Qatar niet inreizen. Heeft u een ticket voor het WK 2022 en accommodatie geregeld? Vraag dan online de Hayya-card aan (formulier in het Engels). Dit is verplicht voor iedereen die bij het WK 2022 wil zijn.
  • Oman biedt een gratis 60 dagen multiple-entry visa aan voor Hayya-card-houders. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Royal Oman Police.

Gedrag en kledingvoorschriften

Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Oman anders dan in Nederland. Voor vrouwen en mannen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knie毛n bedekt). Er wordt een wet voorbereid om dit af te dwingen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent

Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen (bijvoorbeeld het krijgen van een geboorteakte). Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.

Geen foto鈥檚 van militaire en civiele vliegvelden

Maak geen foto鈥檚 van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades.

Homoseksualiteit en LHBTIQ+

Homoseksualiteit is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is weinig sociale acceptatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+鈥檚). Houd met beide situaties rekening in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oman?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Oman op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oman?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oman?

Lees hier meer over Oman en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top