Loading...

Veiligheidsrisico's Oman

  • Laatst gewijzigd op: 10-05-2023 | Nog steeds geldig op: 25-09-2023

Let op: in 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door de burgeroorlog in Jemen is er een groter risico op onregelmatigheden in het grensgebied tussen Oman en Jemen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Jemen. Let op: de kleurcode van het reisadvies voor Jemen is rood: niet reizen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar de rest van Oman. De veiligheidsrisico鈥檚 zijn anders dan die in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico鈥檚 en let op.

Ramadan

De ramadan wordt in Oman strikt nageleefd. Eten en drinken in het openbaar tijdens de vastentijd (tussen zonsopgang en zonsondergang) is strafbaar. Dit geldt ook voor niet-moslims. Houd hier rekening mee.

Piraten

In de Arabische Zee voor de kust van Oman zijn piraten actief. De commerci毛le vaart en ook particuliere zeiljachten lopen het risico gekaapt te worden. Vaar hier dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft. Op deze website kunt u meer informatie vinden over risico's op kaping: Maritime Security Centre Horn of Africa.

Kleine criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Oman. Hoewel de kans klein is, kunnen berovingen of inbraken voorkomen. Blijf letten op uw persoonlijke veiligheid.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Demonstraties

In Oman komen soms demonstraties voor. Vermijd plaatsen waar demonstraties en grote bijeenkomsten zijn. Volg het nieuws in de lokale media. En volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Homoseksualiteit en lhbtiq+

Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is weinig sociale acceptatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+-personen). Houd met beide situaties rekening in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Cyclonen

In Oman kunnen cyclonen voorkomen. Volg tijdens een cycloon de adviezen van de Omaanse autoriteiten op.

Voor meer informatie over cyclonen, ga naar de Engelstalige website van de Tropical Storm Risk.

Flash floods

In Oman zijn er veel wadi鈥檚. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snelstromend water komt dan plotseling op. Deze 鈥榝lash floods鈥 sleuren alles en iedereen mee en zijn vaak dodelijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Jemen. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de grens met Jemen? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt reizen naar Oman, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oman?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Oman op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oman?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oman?

Lees hier meer over Oman en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top