Loading...

Veiligheidsrisico's Oman

  • Laatst gewijzigd op: 23-01-2024 | Nog steeds geldig op: 20-04-2024

Let op: in 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door de burgeroorlog in Jemen zijn er veiligheidsrisico鈥檚 in het grensgebied tussen Oman en Jemen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Jemen. Let op! De kleurcode van het reisadvies voor Jemen is rood: niet reizen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar de rest van Oman. De veiligheidsrisico鈥檚 zijn anders dan die in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico鈥檚 en let op.

Piraten

In de Arabische Zee voor de kust van Oman zijn piraten actief. De commerci毛le vaart en ook particuliere zeiljachten lopen het risico gekaapt te worden. Vaar hier alleen als u geen andere mogelijkheden heeft. Lees meer informatie over risico's op kaping op de website Maritime Security Centre Horn of Africa (informatie in het Engels).

Maritieme Veiligheid Rode Zee

In januari 2024 hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk precisie-aanvallen uitgevoerd tegen doelen in gebieden in Jemen waar de Houthi鈥檚 het gezag hebben. De operatie werd door verschillende landen gesteund, waaronder Nederland. De internationale steun aan deze acties kan gevolgen hebben voor Westerse doelen en personen in de regio.聽
Bent u op dit moment in Oman? Wees u bewust van eventuele negatieve gevolgen van deze militaire acties voor Westerse doelen en personen. Houd hier rekening mee en wees alert.

Kleine criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Oman. Hoewel de kans klein is, komen berovingen of inbraken voor. Let op uw persoonlijke veiligheid.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Demonstraties

In Oman komen soms demonstraties voor. Vermijd plaatsen waar demonstraties en grote bijeenkomsten zijn. Volg het nieuws in de lokale media. En volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Ramadan

De ramadan wordt in Oman strikt nageleefd. Eten en drinken in het openbaar tijdens de vastentijd (tussen zonsopgang en zonsondergang) is strafbaar. Dit geldt ook als u geen moslim bent. Houd hier rekening mee.

Lhbtiq+

Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is weinig sociale acceptatie voor lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen). Wees voorzichtig in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Neem geen drugs mee naar Oman. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.

Natuurgeweld

Cyclonen

In Oman kunnen cyclonen voorkomen. Volg tijdens een cycloon de adviezen op van de Omaanse autoriteiten. Lees meer informatie over cyclonen op de website Tropical Storm Risk (informatie in het Engels).

Flash floods

In Oman zijn er veel wadi鈥檚. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snelstromend water komt dan plotseling op. Deze 鈥榝lash floods鈥 sleuren alles mee en zijn vaak dodelijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens van Oman met Jemen. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de grens met Jemen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt reizen naar de rest van Oman, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oman?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Oman op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oman?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oman?

Lees hier meer over Oman en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top