Loading...

Wetten en gebruiken Oman

  • Laatst gewijzigd op: 23-05-2024 | Nog steeds geldig op: 18-07-2024

Drugs

U mag in Oman geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Oman zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Oman reizen? Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. U kunt daar te maken krijgen met straffen en discriminatie. Dit geldt ook voor buitenlanders. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico鈥檚 te verkleinen.

Islamitische wetten en gebruiken

Oman volgt de islamitische wetten en gebruiken. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Houd hierbij rekening met het volgende:

  • De ramadan wordt in Oman strikt nageleefd. Eten en drinken in het openbaar tijdens de vastentijd (tussen zonsopgang en zonsondergang) is strafbaar. Dit geldt ook als u geen moslim bent.
  • Draag bedekkende kleding die de schouders en knie毛n bedekt. Dit is wettelijk verplicht op publieke plaatsen, zoals op straat, in winkelcentra en in souqs.
  • Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd.

Fotografie

Maak geen foto鈥檚 van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades. Dit is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent

Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen, bijvoorbeeld bij het krijgen van een geboorteakte. Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.

Verkeersregels

De Omaanse autoriteiten handhaven de verkeersregels strikt. Bij een overtreding kunt u een hoge boete of een gevangenisstraf krijgen.

Identificatieplicht

Draag altijd ter identificatie een kopie van uw paspoort bij u, of uw Omaanse identiteitskaart als u inwoner bent Bewaar het originele document op een veilige plaats.

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor de grens van Oman met Jemen. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Voor de rest van Oman geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Oman of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oman?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Oman op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oman?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oman?

Lees hier meer over Oman en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top