Veiligheidsrisico's Panama
- Laatst gewijzigd op: 24-02-2023 | Nog steeds geldig op: 09-06-2023
Onveilige gebieden
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Provincie Darién en grensgebied met Colombia
Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het oosten en zuiden van de provincie Darién, vooral in het grensgebied met Colombia. In dit oerwoud-gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare (grens)gebied zijn criminele organisaties en gewapende drugsbendes uit Colombia actief. Zij houden zich bezig met mensensmokkel, ontvoeringen en drugssmokkel. Laat u in dit gebied altijd begeleiden door de politie.
Geel: let op, er zijn risico’s
Voor de rest van het land is de kleurcode van het reisadvies geel. U kunt naar geel gebied reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Demonstraties
Er zijn regelmatig protesten over onder andere de stijgende kosten van levensonderhoud. Deze protesten zijn vreedzaam, maar er kunnen bijvoorbeeld wegen geblokkeerd worden. Dat zorgt voor veel overlast en grote vertragingen als u reist. Volg het lokale nieuws om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Of vraag bij uw hotel/hostel om informatie. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Criminaliteit
In sommige delen van de hoofdstad Panama-stad, plaatsen buiten Panama-stad en in de stad Colón komt criminaliteit voor. Het gaat vooral om overvallen, berovingen en zakkenrollerij. Criminelen gebruiken hierbij soms geweld. Drugsgerelateerd (bende)geweld heeft ertoe geleid dat met name in de wijk San Miguelito in Panama-stad en in de stad Colón het aantal moorden is toegenomen.
Ernstige criminaliteit komt vooral voor in:
- de niet-toeristische gedeeltes van Casco Viejo in Panama-stad (in het toeristische gedeelte is het veiliger: daar is veel politie op straat);
- de wijken Panama-Viejo, San Miguelito, Calidonia, el Chorillo en Curundu in Panama-Stad;
- plaatsen ten oosten van Panama-stad: Tocumen, Juan Diaz, 24 de Diciembre, Santa Ana en Pacora
- de stad Colón.
Ook bij toeristische attracties buiten de steden komt criminaliteit voor. Bijvoorbeeld in de buurt van de oude Panama-ruïnes van Panama Viejo. De ruïnes zelf zijn veilig om te bezoeken. De wijken om de ruïnes heen zijn dat niet. Daar moet u oppassen voor criminelen. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Tropische stormen en overstromingen
Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) kunnen voorkomen. Wel kan er van ongeveer april tot en met december extreme regenval voorkomen. Dit kan in heel Panama plaatselijk voor grote problemen zorgen. Bijvoorbeeld vloedgolven, overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen.
Wilt u in het regenseizoen, tussen april en december reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de lokale situatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
- Tropical Storm Risk (informatie in het Engels)
- National Hurricane Center (informatie in het Engels)
Zeestromingen en vloedgolven
Wees u ervan bewust dat vooral aan de Stille Oceaan en in de provincie Bocas del Toro, gevaarlijke zeestromingen voorkomen. In het binnenland kunnen tijdens het regenseizoen onverwachte vloedgolven voorkomen. Houd hier rekening mee als u in de buurt van rivieren en/of beekjes bent. Door verdrinking vallen er jaarlijks enkele slachtoffers.
Aardbevingen
In Panama komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied met Colombia. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan de Nederlandse ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor Panama is voor het grootste deel geel. U kunt naar Panama reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Verblijft u in Panama? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Panama voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Panama.
Lees hier meer over Panama en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Panama | Ministerie van Buitenlandse Zaken