Loading...

Veiligheidsrisico's Panama

 • Laatst gewijzigd op: 02-08-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincie Dari茅n en grensgebied met Colombia

Er zijn grote veiligheidsrisico鈥檚 in het oosten en zuiden van de provincie Dari茅n, vooral in het grensgebied聽 met Colombia. In dit oerwoudgebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare (grens)gebied zijn criminele organisaties en gewapende drugsbendes uit Colombia actief, die zich bezighouden met mensensmokkel, ontvoeringen en drugssmokkel. Laat u in dit gebied altijd begeleiden door de politie.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Demonstraties

Er zijn regelmatig protesten over onder andere de stijgende kosten van levensonderhoud. Deze zijn vreedzaam, maar er worden bijvoorbeeld wegen geblokkeerd. Dat zorgt voor veel overlast en grote vertragingen als u reist. Volg het lokale nieuws om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Of vraag bij uw hotel/hostel om informatie. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

In sommige delen van de hoofdstad Panama-Stad en de stad Col贸n komt criminaliteit voor. Het gaat vooral om overvallen, berovingen en zakkenrollerij. Criminelen gebruiken hierbij soms geweld.

Vermijd de volgende gebieden:

 • de niet-toeristische gedeeltes van Casco Viejo (in het toeristische gedeelte is het veiliger: daar is veel politie op straat);
 • de wijken Panama-Viejo, San Miguelito, el Chorillo, Curundu in de hoofdstad Panama-Stad;
 • Tocumen, Juan Diaz, 24 de Diciembre, Santa Ana, Calidonia en Pacora
 • de stad Col贸n.

Ook bij toeristische attracties buiten de stad komt criminaliteit voor. Bijvoorbeeld in de buurt van de oude Panama-ru茂nes van Panama Viejo. De ru茂nes zelf zijn veilig om te bezoeken. De wijken om de ru茂nes heen zijn dat niet. Daar moet u oppassen voor criminelen. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Er kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd. Vermijd demonstraties en blokkades. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

Tropische stormen en overstromingen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) kunnen voorkomen. Wel kan er van ongeveer april tot en met december extreme regenval voorkomen. Dit kan in heel Panama voor grote plaatselijke problemen zorgen. Bijvoorbeeld vloedgolven, overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen.

Wilt u in het regenseizoen, tussen april en december reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de lokale situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Zeestromingen en vloedgolven

Wees u ervan bewust dat vooral aan de Stille Oceaan en in de provincie Bocas del Toro, gevaarlijke zeestromingen voorkomen. In het binnenland kunnen tijdens het regenseizoen onverwachte vloedgolven voorkomen. Houd hier rekening mee als u in聽 de buurt van rivieren en/of beekjes bent. Door verdrinking vallen er jaarlijks enkele slachtoffers.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Panama en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u in Panama en komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of door natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Panama is voor het grootste deel geel. U kunt naar Panama reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het grensgebied met Colombia is oranje door veiligheidsrisico鈥檚. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Panama? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Panama?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Panama op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Panama voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Panama?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Panama.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Panama?

Lees hier meer over Panama en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Panama | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top