Loading...

Veiligheidsrisico's Panama

 • Laatst gewijzigd op: 22-12-2023 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincie Dari茅n en grensgebied met Colombia

Er zijn grote veiligheidsrisico鈥檚 in het oosten en zuiden van de provincie Dari茅n, vooral in het grensgebied met Colombia. In dit oerwoud-gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare (grens)gebied zijn criminele organisaties en gewapende drugsbendes uit Colombia actief. Zij houden zich bezig met mensensmokkel, ontvoeringen en drugssmokkel. Laat u in dit gebied altijd begeleiden door de politie. 聽

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Voor de rest van het land is de kleurcode van het reisadvies geel. U kunt naar geel gebied reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.聽

Demonstraties

Er vinden in Panama regelmatig demonstraties plaats. Ook vreedzame demonstraties kunnen op elk moment gewelddadig worden. Vermijd gebieden waar demonstraties en grote bijeenkomsten zijn. Volg het nieuws in de lokale media en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

In sommige delen van de hoofdstad Panama-stad, plaatsen buiten Panama-stad en in de stad Col贸n komt criminaliteit voor. Het gaat vooral om overvallen, berovingen en zakkenrollerij. Criminelen gebruiken hierbij soms geweld. Drugsgerelateerd (bende)geweld heeft ertoe geleid dat met name in de wijk San Miguelito in Panama-stad en in de stad Col贸n het aantal moorden is toegenomen.
Ernstige criminaliteit komt vooral voor in:

 • de niet-toeristische gedeeltes van Casco Viejo in Panama-stad (in het toeristische gedeelte is het veiliger: daar is veel politie op straat);
 • de wijken Panama-Viejo, San Miguelito, Calidonia, el Chorillo en Curundu in Panama-Stad;
 • plaatsen ten oosten van Panama-stad: Tocumen, Juan Diaz, 24 de Diciembre, Santa Ana en Pacora聽
 • de stad Col贸n.

Ook bij toeristische attracties buiten de steden komt criminaliteit voor. Bijvoorbeeld in de buurt van de oude Panama-ru茂nes van Panama Viejo. De ru茂nes zelf zijn veilig om te bezoeken. De wijken om de ru茂nes heen zijn dat niet. Daar moet u oppassen voor criminelen. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:聽

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Drugs

In Panama komt het voor dat er drugs worden aangeboden. Dit gebeurt vooral in de wijk Casco Viejo (Panama-stad) en op het eiland Bocas del Toro. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Panama veel zwaarder is dan in Nederland. In Panama maakt men weinig onderscheid tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De leefomstandigheden in de gevangenissen in Panama zijn zwaar.

Lhbtiq+

Homoseksualiteit is niet strafbaar maar wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Panama. Formeel worden lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) niet gediscrimineerd en hebben ze dezelfde rechten als iedereen. In de praktijk is het nog steeds een taboe en worden lhbtiq+ personen minder geaccepteerd in de maatschappij. Houd rekening met tegenwerking, discriminerende opmerkingen of zelfs geweld.

Tropische stormen en overstromingen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) kunnen voorkomen. Wel kan er van ongeveer april tot en met december extreme regenval voorkomen. Dit kan in heel Panama plaatselijk voor grote problemen zorgen. Bijvoorbeeld vloedgolven, overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen.聽

Wilt u in het regenseizoen, tussen april en december reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de lokale situatie.

Lees meer over tropische stormen op:

Zeestromingen en vloedgolven

Aan de Stille Oceaan en in de provincie Bocas del Toro kunnen gevaarlijke zeestromingen voorkomen. In het binnenland kunnen tijdens het regenseizoen onverwachte vloedgolven voorkomen. Houd hier rekening mee.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Lees meer op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied met Colombia. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan de Nederlandse ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Panama is voor het grootste deel geel. U kunt naar Panama reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Panama?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Panama op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Panama voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Panama?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Panama.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Panama?

Lees hier meer over Panama en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Panama | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top