Loading...

Corona en gezondheid Peru

 • Laatst gewijzigd op: 21-11-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Coronavirus

Op dit moment zijn er geen specifieke coronamaatregelen van toepassing in Peru. Er zijn echter indicaties dat er een nieuwe coronagolf op gang komt. Eerder geldende maatregelen, zoals het verplicht gebruik van mondkapjes en/of het bezit van een volledig vaccinatiebewijs, kunnen op korte termijn weer ingevoerd worden.

Bent u gevaccineerd tegen corona? We raden u aan altijd een uitgeprint coronavaccinatiebewijs mee te nemen naar Peru.

Inreisvoorwaarden Peru

De meest recente voorwaarden kunt u lezen op de website van de internationale luchthaven in Lima (in het Engels) en op de website Vuela F谩cil (informatie in het Spaans).

Maatregelen in Peru

Het dragen van een mondkapje is bijna overal nu op vrijwillige basis, en alleen nog verplicht in gezondheidsinstellingen.

Check voor de actuele informatie de website met het lokale nieuws (informatie in het Spaans). Deze website wordt dagelijks aangepast.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg聽de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Testlocaties in Peru

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Peru de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).聽

Gezondheidszorg

Hoogte

De ijle lucht in het Andesgebergte kan voor sommige mensen gezondheidsproblemen opleveren. Reizigers die door het Andesgebergte willen trekken, moeten een goede conditie hebben voor activiteiten op hoogte. In het hooggebergte zijn er risico鈥檚, ook voor mensen in goede gezondheid. Wij adviseren u om niet rechtstreeks naar de Andes te vliegen. Neem een route via lagergelegen gebieden om aan de hoogte te wennen.

Ziekenhuizen

Vooral in Lima is er een aantal uitstekende priv茅ziekenhuizen. In andere steden zijn er ook enkele priv茅klinieken die redelijk goed zijn. Op het platteland schiet de gezondheidszorg echter ernstig tekort, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Op dit moment zijn er geen noemenswaardige wachtlijsten bij priv茅klinieken. Reizigers kunnen daar terecht voor zowel COVID-19- als niet-COVID-19-gerelateerde behandelingen.

Bij een ziekenhuisopname eisen ziekenhuizen in Peru vaak dat de rekening meteen daar betaald wordt. Vaak wordt gevraagd om een garantstelling via een creditcard, ondanks dat u een (reis)verzekering heeft. Vaak moet een buitenlandse verzekerde al bij de ingang een bepaald bedrag betalen om toegang te krijgen tot het ziekenhuis. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.
 • Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Peru.
 • Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee op reis.
 • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Informatie over epidemie毛n, vaccinaties en infectieziekten

Bekijk voor vertrek naar Peru de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo-rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Hu谩nuco-regio.
 • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 聽
 • Er zijn op dit moment geen corona-inreisvoorwaarden, maar als de pandemie weer opleeft, kunnen deze mogelijk opnieuw ingesteld worden. Check de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Peru? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Peru?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Peru op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Peru voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Peru?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Peru.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Peru?

Lees hier meer over Peru en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Peru | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top