Loading...

Criminaliteit Peru

  • Laatst gewijzigd op: 16-04-2024 | Nog steeds geldig op: 20-05-2024

Drugshandel

Wees alert in het grensgebied met Brazili毛 en reis hier alleen met een lokale gids. In dit gebied zijn illegale cocaplantages en drugshandel. Ook is er illegale goudwinning in dit gebied. Dit kan leiden tot gewelddadige confrontaties met de lokale politie.

Straatcriminaliteit

Houd in Peru rekening met straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen. Vooral in de hoofdstad Lima en andere steden.

Diefstal in de bus

Reist u met de bus? Houd uw rugzak of handtas goed in de gaten. Houd uw paspoort en waardevolle spullen bij de hand. En niet in de bagagedrager boven uw hoofd, of onder uw stoel.

Illegale taxi鈥檚

In Peru rijden illegale taxi鈥檚 die u mogelijk oplichten:

  • Neem vanaf het vliegveld van Lima een offici毛le taxi. Kies voor een taxibedrijf dat in de aankomsthal diensten aanbiedt. Neem nooit een taxi buiten het vliegveld.
  • Houd geen taxi鈥檚 aan op straat. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
  • Maak alleen gebruik van offici毛le taxi鈥檚 die u kunt bestellen via een taxicentrale, hotel of een app. Let op: apps werken alleen in de grote steden.
  • Bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de stoel.

Kruidenbrouwsels

Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen en te beroven. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven.

Overvallers bieden reizigers een mix aan van kruiden in thee met een sterk hallucinerende werking, zoals Ayahuasca. Ayahuasca kan ernstige gezondheidseffecten hebben. U kunt bijvoorbeeld een psychose krijgen. Daarna kunt u worden beroofd of seksueel misbruikt.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

In het kort

  • In heel Peru kunnen stakingen, demonstraties en wegblokkades voorkomen. Houd hier rekening mee. Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa鈥檚. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen Peru en Colombia, en het gebied langs de Huallaga-river in de Hu谩nuco-regio. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Peru geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Peru of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Peru?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Peru op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Peru voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Peru?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Peru.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Peru?

Lees hier meer over Peru en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Peru | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top