Loading...

Gezondheid Peru

 • Laatst gewijzigd op: 02-02-2024 | Nog steeds geldig op: 24-02-2024

Hoogteziekte

De ijle lucht in het Andesgebergte kan bij sommige mensen gezondheidsproblemen veroorzaken. Reizigers die door het Andesgebergte willen trekken, moeten een goede conditie hebben voor activiteiten op hoogte. In het hooggebergte zijn er risico鈥檚, ook voor mensen met een goede gezondheid.
Vlieg niet rechtstreeks naar de Andes, maar neem een route via lagergelegen gebieden om aan de hoogte te wennen.

Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo鈥檔 geval snel naar een lager gebied. Lees meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.

Gezondheidszorg

Vooral in Lima is er een aantal uitstekende priv茅ziekenhuizen. In andere steden zijn er ook enkele priv茅klinieken die redelijk goed zijn. Op het platteland schiet de gezondheidszorg echter ernstig tekort, zowel in kwantiteit als in kwaliteit.

Bij een ziekenhuisopname eisen ziekenhuizen in Peru vaak dat de rekening meteen daar betaald wordt. Vaak wordt gevraagd om een garantstelling via een creditcard, ondanks dat u een (reis)verzekering heeft. Vaak moet een buitenlandse verzekerde al bij de ingang een bepaald bedrag betalen om toegang te krijgen tot het ziekenhuis. De Nederlandse ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende mee, ook voor聽extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
 • Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Peru.
 • Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee op reis.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Dengue (knokkelkoorts)

In Peru komt in veel gebieden dengue (knokkelkoorts) voor. Vooral in de noordelijke kustgebieden zijn er momenteel veel gevallen van dengue. De ziekte wordt door muggen overgebracht. Zorg dat u maatregelen neemt om niet gestoken te worden:

 • gebruik muggenspray
 • slaap onder een muskietennet dat ge茂mpregneerd is met een muggenwerende vloeistof
 • draag kleding die uw armen en benen bedekt.

Actuele informatie over Dengue in Peru vindt u op de website van het Peruaanse Ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Spaans).

Drinkwater

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest. Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Hu谩nuco-regio. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Reis alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en er kunnen onverwachts nieuwe veiligheidsrisico鈥檚 ontstaan. Ook in de gele gebieden kunnen opeens wegblokkades, stakingen en/of demonstraties voorkomen, waarbij soms geweld wordt gebruikt. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Peru?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Peru op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Peru voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Peru?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Peru.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Peru?

Lees hier meer over Peru en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Peru | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top