Veiligheidsrisico's Peru
- Laatst gewijzigd op: 11-09-2023 | Nog steeds geldig op: 25-09-2023
Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
VRAEM-gebied (Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro)
Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro) dat in het midden van Peru ligt (zie kaart, gebied aan weerszijden van een gedeelte van de Apurimac-rivier). Hier zijn veel illegale cocaplantages en er zijn terroristische groeperingen actief, waardoor er met enige regelmaat aanslagen zijn en vuurgevechten met militaire troepen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Grensgebied met Colombia
Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo-rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Hier zijn drugsbendes actief en andere gewelddadige groepen zoals gewapende guerrilla troepen uit Colombia.
Huallaga-rivier in Huánuco-regio (Cordillera Azul)
Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Huánuco-regio. Ook hier wordt coca verbouwd en zijn drugsbendes en andere misdaadorganisaties actief.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan die in Nederland.
Grensgebied met Brazilië
Wees alert op de lokale veiligheidssituatie in het grensgebied met Brazilië en betreed het gebied alleen met een lokale gids. Vermijd het Amazonegebied in het noordoosten van Peru. Hier zijn illegale cocaplantages en drugshandel. Ook andere georganiseerde criminele activiteiten vinden in het gebied plaats zoals illegale goudwinningen en dat kan onder meer tot gewelddadige confrontaties leiden met de lokale politie.
Demonstraties/protesten/wegblokkades
Sinds de machtswisseling in Peru op 7 december 2022 zijn er op veel plaatsen protesten geweest. Daarbij is in een aantal gevallen geweld gebruikt door demonstranten en ook door het leger en de politie. Er zijn tientallen doden gevallen en honderden gewonden, vooral in de zuidelijke berggebieden (onder andere Ayacucho, Cusco, Madre de Dios en Puno).
Het is mogelijk dat er opeens nieuwe protestacties ontstaan, waarbij geweld kan voorkomen. In Lima concentreren de protesten zich voornamelijk in het centrum, maar deze kunnen zich ook uitbreiden naar andere gebieden. Andere regio's waar recentelijk demonstraties zijn geweest zijn Cusco, Arequipa en Puno. Sommige reisroutes, luchthavens, bus- of treinverbindingen kunnen dan tijdelijk afgesloten zijn.
Probeer uit de buurt te blijven van demonstraties, blijf alert en probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Houd het lokale nieuws in de gaten. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.
Lees actuele informatie over wegblokkades op de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).
Informatie over de mogelijke sluiting van vliegvelden kunt u lezen op de website van de luchthaven van Lima.
Criminaliteit
In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor. Vooral in de hoofdstad Lima en andere steden.
Neem voor uw veiligheid veiligheidsmaatregelen:
- Reis zoveel mogelijk in een groep.
- Reis niet na zonsondergang buiten de stad.
- Reis niet ‘s nachts met een bus want dan is het risico op een ongeluk het grootst, vooral in de bergen en afgelegen gebieden.
- Vermijd afgelegen gebieden of arme wijken. Ook overdag.
- Neem alleen overdag geld op bij een bank of automaat en wees alert als u de bank verlaat.
- Houd uw documenten, geld, camera en fototoestel buiten het zicht. Draag geen waardevolle sieraden.
- Neem een kopie van uw paspoort mee en bewaar het origineel in de kluis van uw hotel.
- Pas op met eten dat u wordt aangeboden en neem geen drankjes aan van onbekende personen. Houd altijd uw drankje in de gaten. In een onbewaakt moment kan er namelijk een stof in uw drankje worden gedaan. U kunt daardoor bewusteloos raken.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Geef uw bezittingen af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Vrouwelijke reizigers
Neem veiligheidsmaatregelen:
- Reis (als vrouw) niet alleen, of zonder bekend mannelijk gezelschap, buiten de stad. Zoek accommodatie in een goed bekende buurt.
- Trek niet alleen rond in afgelegen gebieden, ook niet in het gezelschap van een gids.
- Let op dat er geen verdovende of bedwelmende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en cafés. Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend middel.
- Sluit u aan bij andere reizigers als dit mogelijk is.
Spirituele reizen
Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen en te beroven. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven. Overvallers bieden reizigers een mix van kruiden in thee met een sterk hallucinerende werking aan, zoals Ayahuasca. Ayahuasca kan ernstige gezondheidseffecten hebben, u kunt bijvoorbeeld een psychose krijgen. Daarna beroven zij de reizigers of gebruiken (seksueel) geweld tegen hen. Boek uw (spirituele) reis alleen bij een betrouwbare reisorganisatie.
Natuurgeweld
Klimaat
Het klimaat verschilt per regio. Langs de kust is het meestal droog en mild. De Andes-regio is gematigd tot koud en het Amazonegebied is tropisch warm en vochtig. Het regenseizoen in de bergen (Andes) en het Amazonegebied loopt van december tot april. Tijdens die periode kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Hierdoor kunnen sommige doorgaande wegen en treinverbindingen (bijvoorbeeld naar Machu Picchu, Cusco, Arequipa en Puno) worden afgesloten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Aardbevingen
Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
El Niño
El Niño is een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan verspreidt. Het komt vooral in de maanden december tot en met maart voor en het regent dan veel en hard. Door de regen is het risico op overstromingen en landverschuivingen groot.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Huánuco-regio. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Reis alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en er kunnen onverwachts nieuwe veiligheidsrisico’s ontstaan. Ook in de gele gebieden kunnen opeens wegblokkades, stakingen en/of demonstraties voorkomen, waarbij soms geweld wordt gebruikt. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van veiligheidssituatie
- Bent u in Peru of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf dan ‘uitgebreid’ via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis via e-mail of sms extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Peru voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Peru.
Lees hier meer over Peru en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Peru | Ministerie van Buitenlandse Zaken