Loading...

Veiligheidsrisico's Peru

 • Laatst gewijzigd op: 21-11-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榬ode鈥 en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

VRAEM-gebied (Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro)

Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro) dat in het midden van Peru ligt (zie kaart, gebied aan weerszijden van een gedeelte van de Apurimac-rivier). Hier zijn veel illegale cocaplantages en er zijn terroristische groeperingen actief, waardoor er met enige regelmaat aanslagen zijn en vuurgevechten met militaire troepen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met Colombia

Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo-rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Hier zijn drugsbendes actief en andere gewelddadige groepen zoals gewapende guerrilla troepen uit Colombia.

Huallaga-rivier in Hu谩nuco-regio (Cordillera Azul)

Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Hu谩nuco-regio. Ook hier wordt coca verbouwd en zijn drugsbendes en andere misdaadorganisaties actief.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Grensgebied met Brazili毛

Wees alert op de lokale veiligheidssituatie in het grensgebied met Brazili毛 en betreed het gebied alleen met een lokale gids. Vermijd het Amazonegebied in het noordoosten van Peru. Hier zijn illegale cocaplantages en drugshandel. Ook andere georganiseerde criminele activiteiten vinden in het gebied plaats zoals illegale goudwinningen en dat kan onder meer tot gewelddadige confrontaties leiden met de lokale politie.

Demonstraties

In Peru komen demonstraties en stakingen voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Houd rekening met blokkades van toegangswegen, spoorwegen en vliegveld. Komt u per ongeluk toch in een demonstratie of blokkade terecht? Blijf alert en probeer niet langs of door de blokkade te gaan. Houd het lokale nieuws goed in de gaten. Volg het advies van de lokale autoriteiten op.

Noodtoestand in Lima en Callao

In Lima (en het aangrenzende Callao) is sinds 3 februari 2022 de noodtoestand van kracht in verband met de toenemende, gewelddadige criminaliteit. Hierdoor zijn de bevoegdheden van de politie verruimd om de orde te handhaven. Zo mag de politie, als zij dat nodig vindt, iemand fouilleren of een huiszoeking verrichten zonder daarvoor eerst een gerechtelijk bevel te krijgen. De nationale politie van Peru wordt in sommige wijken, waar veel activiteit is van criminele organisaties, ondersteund door militairen. Reizigers die in de stadsdelen blijven die over het algemeen veilig zijn (onder andere Miraflores, San Isidro en Barranco) en zich houden aan de voorzorgsmaatregelen die in het reisadvies staan, zullen waarschijnlijk weinig tot niets merken van de noodtoestand.

Er zijn regelmatig protestacties zoals transportstakingen in Lima en andere delen van het land. Ze kunnen gewelddadig worden en leiden tot wegblokkades. Vermijd grote demonstraties. De autoriteiten kunnen een avondklok instellen of maatregelen nemen die leiden tot verdere reisbeperkingen. Houd uzelf op de hoogte van de situatie en risico鈥檚 door o.a. de lokale media te volgen. Volg het advies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor. Vooral in de hoofdstad Lima en andere steden.聽

Neem voor uw veiligheid de volgende veiligheidsmaatregelen:

 • Reis zoveel mogelijk in een groep.
 • Reis niet na zonsondergang buiten de stad.
 • Reis niet 鈥榮 nachts met een bus want dan is het risico op een ongeluk het grootst, vooral in de bergen en afgelegen gebieden.
 • Vermijd afgelegen gebieden of arme wijken. Ook overdag.
 • Neem alleen overdag geld op bij een bank of automaat en wees alert als u de bank verlaat.
 • Houd uw documenten, geld, camera en fototoestel buiten het zicht.
 • Draag geen waardevolle sieraden.
 • Neem een kopie van uw paspoort mee en bewaar het origineel in de kluis van uw hotel.
 • Pas op met eten dat u wordt aangeboden en neem geen drankjes aan van onbekende personen. Houd altijd uw drankje in de gaten. In een onbewaakt moment kan er namelijk een stof in uw drankje worden gedaan. U kunt daardoor bewusteloos raken.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Geef uw bezittingen af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Vrouwelijke reizigers

Neem veiligheidsmaatregelen:

 • Reis (als vrouw) niet alleen, of zonder bekend mannelijk gezelschap, buiten de stad. Zoek accommodatie in een goed bekende buurt.
 • Trek niet alleen rond in afgelegen gebieden, ook niet in het gezelschap van een gids.
 • Let op dat er geen verdovende of bedwelmende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en caf茅s.聽Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend middel.
 • Sluit u aan bij andere reizigers als dit mogelijk is.

Spirituele reizen

Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen en te beroven. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven. Overvallers bieden reizigers een mix van kruiden in thee met een sterk hallucinerende werking aan, zoals Ayahuasca. Ayahuasca kan ernstige gezondheidseffecten hebben, u kunt bijvoorbeeld een psychose krijgen. Daarna beroven zij de reizigers of gebruiken (seksueel) geweld tegen hen. Boek uw (spirituele) reis alleen bij een betrouwbare reisorganisatie.

Natuurgeweld

Klimaat

Het klimaat verschilt per regio. Langs de kust is het meestal droog en mild. De Andes-regio is gematigd tot koud en het Amazonegebied is tropisch warm en vochtig. Het regenseizoen in de bergen (Andes) en het Amazonegebied loopt van december tot april. Tijdens die periode kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Hierdoor kunnen sommige doorgaande wegen en treinverbindingen (bijvoorbeeld naar Machu Picchu, Cusco, Arequipa en Puno) worden afgesloten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program聽(informatie in het Engels).

El Ni帽o

El Ni帽o is een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan verspreidt. Het komt vooral in de maanden december tot en met maart voor en het regent dan veel en hard. Door de regen is het risico op overstromingen en landverschuivingen groot.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Peru en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96聽of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Peru en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een natuurramp? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rood gebied te reizen. Reis niet naar het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo-rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Dit geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Huallaga-rivier in de Hu谩nuco-regio.
 • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 聽
 • Er zijn op dit moment geen corona-inreisvoorwaarden, maar als de pandemie weer opleeft, kunnen deze mogelijk opnieuw ingesteld worden. Check de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Peru? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Peru?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Peru op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Peru voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Peru?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Peru.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Peru?

Lees hier meer over Peru en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Peru | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top