Loading...

Reizen naar Qatar voor het WK 2022

  • Laatst gewijzigd op: 29-11-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Van 20 november tot en met 18 december 2022 vindt in Qatar het Wereldkampioenschap voetbal plaats. Van 1 november tot 23 december 2022 zijn de regels om Qatar binnen te komen anders dan buiten deze periode om.

Gaat u naar het WK 2022 in Qatar? Bekijk dan hier wat u moet weten en regelen voor uw reis van Nederland naar Qatar. Lees ook het weblog: Reizen naar Qatar voor het WK 2022: dit moet je weten.

Paspoort

Als u naar Qatar reist, heeft u een geldig paspoort nodig. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Uw paspoort moet bij aankomst in Qatar nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Overige praktische reisinformatie vindt u in de rubriek Reischecklist.

Ticket voor het WK 2022 en accommodatie

Regel eerst een ticket en accommodatie voor het WK 2022. Zonder ticket en gereserveerde accommodatie kunt niet naar Qatar reizen. Het boeken van accommodatie voor tijdens het WK 2022 gebeurt via de offici毛le website van het accommodatiebureau (informatie in het Engels).

Visum wordt Hayya card

Het normale visum voor Qatar wordt van 1 november tot 23 december 2022 vervangen door de Hayya-card. Zonder een Hayya-card kunt u Qatar niet inreizen. Heeft u een ticket voor het WK 2022 en accommodatie geregeld? Vraag dan tijdig online de Hayya card aan (formulier in het Engels). Dit is verplicht voor iedereen die het WK 2022 wil bijwonen. Houd er rekening mee dat het aanvraagproces tot vijf werkdagen kan duren.聽

De Hayya-card geeft u toegang tot Qatar, het stadion en het openbaar vervoer in het hele land.

In de Hayya-app en op de Hayya-website kunt u veel informatie vinden over het WK 2022, de stadions, transportmogelijkheden en events (informatie in het Engels).

Bekijk ook de veelgestelde vragen over de Hayya-card (informatie in het Engels).

Ehteraz app

Vanaf 1 november 2022 is de controle op de Ehteraz (corona) app vervallen. Maar in sommige gevallen moet u deze wel kunnen laten zien. Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u dus wel de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U hoeft deze niet te laten zien als u een winkel, restaurant of stadion bezoekt. Maar als u een medische instelling, kliniek of ziekenhuis bezoekt, is de Ehteraz app wel verplicht. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.

LHBTIQ+

In Qatar is shariawetgeving van kracht. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar. In het algemeen is seksueel en lichamelijk contact in het openbaar niet toegestaan.
Er is sprake van discriminatie tegen lhbtiq+ personen (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen of personen die hun gender of seksualiteit anders omschrijven dan cis gender of heteroseksueel). Houd hier rekening mee.

De autoriteiten in Qatar hebben aangegeven dat iedereen welkom is bij het WK 2022. Er is ook aangegeven dat er tijdens het WK 2022 geen beperkingen zijn voor niet getrouwde stellen, vrienden en mensen van hetzelfde geslacht om samen in een hotelkamer te verblijven.

Gebruiken, wetten en regels

Qatar heeft eigen gebruiken, wetten en regels. Denk bijvoorbeeld aan kledingvoorschriften, gedragsregels in het openbaar voor geliefden en regels voor alcoholgebruik. Deze zijn anders dan in Nederland. Welke regels dit zijn, leest u in de rubriek Tips van de ambassade.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • De kleurcode van het reisadvies voor Qatar is geel. U kunt reizen naar Qatar, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Lees meer over de inreisvoorwaarden en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Qatar? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.聽聽聽聽聽聽
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Qatar?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Qatar op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Qatar voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Qatar?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Qatar.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Qatar?

Lees hier meer over Qatar en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Qatar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top