Loading...

Reisadvies Rusland

  • Laatst gewijzigd op: 25-10-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Op 22 september 2022 hebben de Russische autoriteiten een (gedeeltelijke) mobilisatie aangekondigd. Nederlanders met de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij door de Russische autoriteiten uitsluitend als Russische burgers worden beschouwd en dus ook voor mobilisatie kunnen worden opgeroepen. De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met de Russische nationaliteit geen consulaire bijstand bieden. De kleurcode van het reisadvies voor Rusland is oranje en gedeeltelijk rood. Dit heeft te maken met de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die als gevolg daarvan in Rusland is ontstaan. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. In algemene zin is het zo dat wetgeving in Rusland door de autoriteiten willekeurig kan worden toegepast. De situatie in Rusland is daardoor zeer onzeker. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden om het land te verlaten worden steeds beperkter. Bent u tijdelijk in Rusland en heeft u geen dwingende reden om te blijven: vertrek dan. Woont u permanent in Rusland: bedenk dan in welke situatie u (tijdelijk) wilt vertrekken en op welke manier u in dat geval het land kunt verlaten. Wacht hier niet mee. Besluit u (voorlopig) te blijven, regel dan een noodpakket met spullen waarmee u uzelf in noodsituaties enige tijd kunt redden. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf uit de buurt van opstootjes of demonstraties. Lees het hele reisadvies.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de聽aan Oekra茂ne grenzende聽regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor聽voor Tsjetsjeni毛 en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjeti毛. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkari毛 (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjeni毛. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rusland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Rusland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rusland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rusland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rusland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rusland?

Lees hier meer over Rusland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken, RIVM

Top