Loading...

Reisadvies Rusland

  • Laatst gewijzigd op: 19-04-2023 | Nog steeds geldig op: 09-06-2023

De kleurcode van het reisadvies voor Rusland is oranje en een deel rood. Er zijn veiligheidsrisico’s in het hele land. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Op 24 februari 2022 is Rusland een oorlog tegen Oekraïne begonnen. Door deze oorlog is de situatie aan de Russische grens met Oekraïne gevaarlijk en kan deze zonder waarschuwing vooraf verder verslechteren. Vanaf 22 september 2022 is Rusland bezig met een (gedeeltelijke) mobilisatie. Nederlanders met ook de Russische nationaliteit, die in Rusland reizen of verblijven, moeten er rekening mee houden dat zij door de Russische autoriteiten opgeroepen kunnen worden om te vechten in het Russische leger. De algemene veiligheidssituatie in Rusland is onzeker. De Russische wetten zijn streng en breed geformuleerd en de toepassing – ook gericht op buitenlanders - kan willekeurig zijn, soms met hoge gevangenisstraffen. Volgens de Russische wet is het delen van informatie, bijvoorbeeld over de oorlog die afwijkt van de Russische overheidsinformatie strafbaar. Blijf altijd weg van demonstraties. Lees meer onder Reischecklist en Veiligheidsrisico's. Vanaf 1 juni 2023 is de groene kaart (internationaal autoverzekeringsbewijs) niet meer geldig voor Rusland. U bent vanaf die datum niet meer verzekerd tegen schade. U moet in Rusland een autoverzekering afsluiten. Lees meer onder Verkeer.

Rood: niet reizen

  • De aan Oekra茂ne grenzende regio鈥檚 (oblasten) Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj en Rostov.聽
  • De autonome deelrepubliek Tsjetsjeni毛 en de deelgebieden Dagestan en Ingoesjeti毛.聽
  • De autonome deelrepubliek Kabardi毛-Balkari毛 (ook de regio Elbrus) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met de deelgebieden Dagestan en Tsjetsjeni毛.

Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Let op!聽Dit geldt ook voor de door Rusland in bezit genomen gebieden, die tot Oekra茂ne behoren. Nederland erkent deze bezetting niet. In deze gebieden krijgt u geen consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Rusland.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar Rusland. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Let op:聽Heeft u een Russisch en een Nederlands paspoort?聽

  • De Russische autoriteiten zien u alleen als een Russisch staatsburger. Om deze reden kan de Nederlandse ambassade u geen consulaire bijstand bieden.聽

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rusland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Rusland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rusland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rusland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rusland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rusland?

Lees hier meer over Rusland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken, RIVM

Top