Loading...

Corona en gezondheid Rusland

  • Laatst gewijzigd op: 18-02-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Coronavirus

Inreisvoorwaarden

De meeste coronamaatregelen zijn opgeheven.聽Bij binnenkomst in Rusland hoeft u geen negatieve PCR-testuitslag meer te laten zien. Wel moeten personen die met het vliegtuig reizen nog een speciaal formulier - dat aan boord wordt uitgereikt - invullen en inleveren.

De vaccinatiecampagne gaat door en Russische burgers kunnen gratis worden inge毛nt met de volgende vaccins: "Sputnik V" (injectie of neusspray), "Sputnik Light" (eenmalig), "EpiVacCorona", "EpiVacCorona-N" (eenmalig), "Sputnik M" (voor jongeren). "CoviVac" wordt niet meer verstrekt.

Maatregelen in Rusland

In veel Russische regio鈥檚 zijn de coronamaatregelen anders. Deze maatregelen verschillen van elkaar. Als u binnen Rusland wilt reizen, controleer dan voor vertrek naar Rusland wat voor uw bestemming geldt. U kunt navraag doen bij de Russische ambassade in Den Haag of meer lezen op de website van de Russische overheid (informatie in het Russisch).

Let op: verschillende Russische regio鈥檚 en steden hebben een QR-code systeem ge茂ntroduceerd in de strijd tegen de pandemie. Deze QR-code moet getoond worden om toegang te krijgen tot musea, restaurants, et cetera. QR-codes voor door de EMA goedgekeurde vaccins worden formeel niet erkend. Dit betekent dat alleen de hierboven genoemde Russische vaccins in de Russische app (Stop covid) worden geaccepteerd. Lees voor meer informatie op de website van de Russische overheid (in het Russisch).

Testlocaties in Rusland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Rusland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis聽naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het聽Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidszorg

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Rusland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Sommige medicijnen zijn in Rusland verboden, of u heeft een doktersverklaring nodig om ze in te voeren. Check van tevoren bij de Russische ambassade in Den Haag (informatie in het Engels) of dat voor uw medicijnen geldt.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de聽aan Oekra茂ne grenzende聽regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor聽voor Tsjetsjeni毛 en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjeti毛. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkari毛 (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjeni毛. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rusland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Rusland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rusland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rusland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rusland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rusland?

Lees hier meer over Rusland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top