Loading...

Tips van de ambassade Rusland

  • Laatst gewijzigd op: 18-02-2023 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Rusland.

Controle dataverkeer via Russisch netwerk

Russische autoriteiten mogen gegevens over belgedrag en internetgedrag via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Dat staat in de Russische wet. Wees u hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.

Russische wetgeving gerelateerd aan 'fake news'

Rusland heeft de verspreiding van 鈥榝ake news鈥 over de oorlog in Oekra茂ne strafbaar gesteld en hier hoge straffen aan gekoppeld. In de praktijk lijkt dit betrekking te hebben op bijna alle uitspraken over de oorlog die niet zijn afgestemd met de overheid. Hierbij maakt het niet uit of deze uitspraken gedaan worden via persoonlijke kanalen op sociale media, (telefonisch) in een besloten gesprek, of in het openbaar.

Met de auto naar Rusland

Houd dan rekening met de Russische regelgeving voor de tijdelijke import van een auto. U moet aangifte doen aan de grens. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Rusland in Nederland (informatie in het Engels).聽

Homoseksualiteit/LHBTIQ+

Homoseksualiteit/LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt 鈥榩ropaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen鈥. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook uitzetting. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Militaire zones

In Rusland zijn militaire zones aangegeven met borden en omheiningen. Deze zones zijn niet toegankelijk voor buitenlanders. Maak geen foto鈥檚 van militaire objecten. Dit is verboden. U kunt worden aangehouden.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de聽aan Oekra茂ne grenzende聽regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor聽voor Tsjetsjeni毛 en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjeti毛. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkari毛 (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjeni毛. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rusland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Rusland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rusland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rusland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rusland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rusland?

Lees hier meer over Rusland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top