Loading...

Veiligheidsrisico's Rusland

  • Laatst gewijzigd op: 18-02-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Op 22 september 2022 hebben de Russische autoriteiten een (gedeeltelijke) mobilisatie aangekondigd. Nederlanders met de Russische nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij door de Russische autoriteiten uitsluitend als Russische burgers worden beschouwd en dus ook voor mobilisatie kunnen worden opgeroepen. De Nederlandse ambassade kan Nederlanders met de Russische nationaliteit geen consulaire bijstand bieden.

De situatie in Rusland wordt met de dag onzekerder. Uitreismogelijkheden zijn beperkt. Het directe luchtverkeer tussen Rusland en de EU en andere Europese landen is onderbroken door de sluiting van het luchtruim van EU-landen voor vluchten uit Rusland.

Internationaal betalingsverkeer is niet altijd mogelijk. Het gebruik van betaalde medische voorzieningen kan daardoor niet worden gegarandeerd.

Het gebruik van buitenlandse creditcards is niet mogelijk.

Het Russische parlement heeft een mediawet aangenomen die de vrijheid van meningsuiting zeer beperkt. Het publiceren en verspreiden van informatie over Russische strijdkrachten en eventuele militaire operaties kan tot lange gevangenisstraffen leiden. Dit geldt ook voor het plaatsen en delen van content op sociale media. Als u berichten plaatst die niet uit offici毛le bronnen van de Russische overheid komen, kan dit zwaar worden bestraft.

Het bedrijf META (eigenaar van o.a. Facebook en Instagram) is door de Russische rechter geclassificeerd als extremistische organisatie. Het is toegestaan om een Facebook en Instagram account te hebben, maar u mag geen berichten plaatsen die de wet overtreden.

Wees terughoudend met het plaatsen van berichten op sociale media.

Er worden regelmatig politiecontroles gedaan. Dan kan uw mobiele telefoon wordt onderzocht op uw gebruik van o.a. sociale media. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf ook uit de buurt van eventuele opstootjes of demonstraties.

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Rood: niet reizen

Door de Russische oorlog in Oekra茂ne is de situatie aan de Russische grens met Oekra茂ne onvoorspelbaar en gevaarlijk. Reis niet naar de aan de Oekra茂ne grenzende regio鈥檚 Bryansk, Kursk, Belgorod, Voronezh en Rostov. De kleurcode voor dat deel van Rusland is rood (niet reizen).
Een aantal Russische vliegvelden in de gebieden rond Oekra茂ne is gesloten. Op dit moment is niet voorspelbaar of de Russische oorlog in Oekra茂ne tot onrust of maatregelen in andere dan de hierboven genoemde delen van Rusland zal leiden.聽

Overige gebieden

Reis niet naar Tsjetsjeni毛 en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjeti毛. Hier is een risico op terroristische aanslagen. Ook is er in deze gebieden het risico op ontvoering, het ontploffen van mijnen, gewapende conflicten en criminaliteit.

Reis ook niet naar Kabardino-Balkari毛 (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjeni毛. In deze gebieden bestaat het risico op terroristische aanslagen.

Lees meer informatie over de Krim聽en Abchazi毛 en Zuid-Osseti毛.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het is nu niet verstandig om naar de rest van Rusland met vakantie te gaan. Ga alleen als dit echt noodzakelijk is. Gaat u toch naar Rusland? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Niet toegankelijke gebieden

U mag alleen met een formulier van toestemming (permit) reizen naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied "Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy" (voorheen "Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya"), de stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo en de nederzettingen van Paratunka, Termal鈥檔yy. Een formulier van toestemming (permit) is aan te vragen via een reisorganisatie.

Terrorisme - risico op aanslagen

De veiligheidssituatie in Tsjetsjeni毛 en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus is zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in de hoofdstad Moskou en de stad Sint Petersburg.

Houd rekening met mogelijke aanslagen in Rusland. Vooral in de (grote) steden, zoals in Moskou, Sint-Petersburg en steden in het zuiden van Rusland. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland is het risico op nieuwe aanslagen aanwezig. Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld een busstation, treinstation of vliegveld.

Criminaliteit

In Rusland komen regelmatig afrekeningen onder criminelen voor. Deze afrekeningen zijn niet direct gericht op buitenlanders.

Diefstal in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg

Bezoekt u de hoofdstad Moskou of de stad Sint-Petersburg en omgeving? Pas dan op plekken waar veel toeristen komen op voor zakkenrollers en tasjesdieven. In Sint-Petersburg komen steeds meer gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens voor. Ga liever niet alleen de straat op. In het uitgaansleven komt het voor dat er drugs in een drankje wordt gedaan. Dit met het doel u te drogeren en dan te beroven. Wees hier alert op.

Racisme tegen buitenlanders

Racistisch geweld tegen buitenlanders komt voor. Vooral mensen met een andere huidskleur moeten voorzichtig zijn. Wees op uw hoede voor mogelijke vreemdelingenhaat.

Diefstal kentekenplaten

In de hoofdstad Moskou worden steeds vaker buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen halen deze van buitenlandse auto鈥檚 af. Ze laten een briefje achter dat de platen tegen betaling terug te krijgen zijn. De politie van de hoofdstad Moskou doet hier bijna niets aan.

Demonstraties

Soms komen demonstraties voor. Demonstraties kunnen gewelddadig zijn. De politie treedt hard op. Ook voorbijgangers kunnen door de politie worden aangehouden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u terecht in een demonstratie? Verlaat deze plaats dan direct.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Rusland聽en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Bent u in Rusland en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals bijvoorbeeld politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de聽aan Oekra茂ne grenzende聽regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor聽voor Tsjetsjeni毛 en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjeti毛. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkari毛 (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjeni毛. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rusland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Rusland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rusland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rusland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rusland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rusland?

Lees hier meer over Rusland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top