Loading...

Natuurgeweld Salomonseilanden

  • Laatst gewijzigd op: 13-05-2024 | Nog steeds geldig op: 20-05-2024

Orkanen en tropische stormen

Vooral tussen november en mei komen op de Salomonseilanden orkanen en tropische stormen voor. Deze stormen leiden vaak tot zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

Reist u tijdens het orkaanseizoen?

  • Check regelmatig de weersverwachting op de website van de Solomon Islands Meteorological Services (informatie in het Engels). Of bekijk de windkaart op de website Windy.com (informatie in het Engels).
  • Houd het lokale nieuws in de gaten.
  • Volg bij een storm altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overstromingen

Na hevige regen kunnen overstromingen en 鈥榝lash floods鈥 voorkomen op de Salomonseilanden. Bij een flash flood verandert een rivier of een beekje plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.

Gaat u wandelen? Check de weersverwachting voor u op pad gaat (informatie in het Engels).

Sterke stromingen in de zee

Houd rekening met gevaarlijke stromingen in de zee. Vooral langs riffen, bij riviermondingen en bij uitgaand tij. Informeer waar en wanneer u veilig kunt zwemmen en snorkelen. Of ga met iemand zwemmen of snorkelen die de lokale omstandigheden goed kent.

Zoutwaterkrokodillen en haaien

Op de Salomonseilanden leven zoutwaterkrokodillen en haaien die mensen kunnen aanvallen. Vraag waar u veilig kunt zwemmen en wandelen.

Aardbevingen en tsunami鈥檚

Op de Salomonseilanden is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami鈥檚. Lees wat u kunt doen bij een aardbeving, aardverschuiving of tsunami:

  • Voelt u een aardbeving? Of ziet u dat de zee zich plotseling snel terugtrekt? Ga direct naar hoger gelegen gebied, ook als u nog geen tsunamiwaarschuwing heeft gekregen.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lokale tsunamiwaarschuwingen worden via de radio gegeven.
  • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami鈥檚 op de website van het Tsunami Information Centre (informatie in het Engels).

Actieve vulkanen

Op de Salomonseilanden zijn actieve vulkanen die onverwachts kunnen uitbarsten. Bekijk het overzicht van actieve vulkanen op de Salomonseilanden op de website van het Global Volcanism Program (informatie in het Engels). Check waarschuwingen voor vulkaanuitbarstingen op de website van de overheid van de Salomonseilanden (informatie in het Engels).

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor de Salomonseilanden is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u op de Salomonseilanden of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Salomonseilanden?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Salomonseilanden op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Salomonseilanden voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Salomonseilanden?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Salomonseilanden.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Salomonseilanden?

Lees hier meer over Salomonseilanden en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Salomonseilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top