Loading...

Veiligheidsrisico's Salomonseilanden

  • Laatst gewijzigd op: 01-04-2022 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023

Onveilige gebieden

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s

De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent.

Criminaliteit

Houd rekening met zware criminaliteit in de hoofdstad Honiara op het eiland Guadalcanal, in de wijken Burns Creek, White River en het gebied rondom de Japanse herdenkingsplaats. Houd hier ook rekening mee op het eiland Malaita. Op al deze plaatsen komen berovingen, aanvallen op auto’s, ontvoeringen en seksueel geweld voor. Ook buitenlanders kunnen hier slachtoffer van worden. De meeste voorvallen vinden na zonsondergang plaats. Reis niet alleen naar deze bestemmingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Loop niet na zonsondergang over straat.
  • Reis alleen overdag met de auto.
  • Zorg ervoor dat de auto op slot is, ook tijdens het rijden.
  • Maak geen gebruik van de pinautomaten bij lokale markten. Hier zijn vaak berovingen. Gebruik pinautomaten binnen een bank.

Demonstraties

Op de Salomonseilanden komen demonstraties voor. Wees alert en vermijd demonstraties en grote bijeenkomsten. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Avondklok

Door de COVID-situatie en de lokale onrust is een avondklok in de hoofdstad Honaria ingesteld, die geldig is van 0.00 uur tot 6.00 uur.

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

Op de Salomonseilanden kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kan veel regen vallen. Hierdoor kunnen aardverschuivingen ontstaan. Ook kan het openbaar vervoer verstoord worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Houd er rekening mee dat tropische stormen en cyclonen soms ook in andere maanden kunnen voorkomen.

Meer weten over de op de Salomonseilanden? Ga naar de Engelstalige websites van:

Aardbevingen

De Salomonseilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op zware aardbevingen en vulkanische activiteit. Na een aardbeving kan er een tsunami ontstaan.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op de Salomonseilanden en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in de Salomonseilanden en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van het reisadvies van de Salomonseilanden is geel.
  • U kunt niet zomaar naar de Salomonseilanden reizen. U heeft toestemming van de autoriteiten van de Salomonseilanden nodig om het land in te mogen reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis goed voor. Er zijn inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen voor reizigers uit Nederland.
  • Naar de Salomonseilanden? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in de Salomonseilanden? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Salomonseilanden?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Salomonseilanden op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Salomonseilanden voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Salomonseilanden?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Salomonseilanden.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Salomonseilanden?

Lees hier meer over Salomonseilanden en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Salomonseilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top