Loading...

Tips van de ambassade Saoedi-Arabië

 • Laatst gewijzigd op: 07-11-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Saoedi-Arabië.

Wereldkampioenschap (WK) Voetbal in Qatar

Reist u via Saoedi-Arabië naar Qatar voor het WK Voetbal 2022? Bereid uw reis goed voor en denk met name aan de volgende zaken:

 • Vanaf 1 november tot 23 december 2022 gelden er voor Qatar speciale inreisregels. Lees meer informatie hierover in het Reisadvies voor Qatar.
 • Voetbalfans die een Hayya-Card hebben voor Qatar, kunnen een speciaal visum voor Saoedi-Arabië aanvragen dat geldig is van 11 november tot en met 18 december 2022 (dag van de WK-voetbalfinale). Dit visum is gratis, maar er gelden wel kosten voor verzekeringen. U kunt met dit visum Saoedi-Arabië in- en uitreizen. Dit visum geldt als een gewoon toeristenvisum waarmee u door het hele land kunt reizen, inclusief naar de heilige steden voor het verrichten van Umrah (voor moslims).
 • Reist u via Saoedi-Arabië met het vliegtuig naar Qatar? U mag maximaal 12 uur zonder visum in de transitzone verblijven voor de overstap. U mag de transitzone alleen verlaten als u een geldig transitvisum heeft en u uw vliegticket van Saoedi-Arabië naar Qatar kunt laten zien.
 • Reist u over de weg naar Qatar via de Arabische Golfstaten (Bahrein, Koeweit, Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi Arabië)? Wees u bewust van de risico’s als u over de weg reist door deze Arabische Golfstaten:
  • Houd er rekening mee dat er weinig tankstations zijn en bijna geen rustplaatsen.
  • U moet geduld hebben en voldoende tijd uittrekken voor uw reis (lange afstanden, hitte).
  • Neem voorraden mee zoals brandstof in jerrycans, genoeg eten, drinken en medicijnen.
  • Tijdens het WK voetbal is er een beperkte toegang voor motorvoertuigen via de Abu Samra-grensovergang.

Strenge islamitische wetten

Neem de plaatselijke gebruiken en gewoonten in acht in Saoedi-Arabië. In het land gelden strenge islamitische wetten. Als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Saoedi-Arabië is een diepreligieus islamitisch land. Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld veel conservatiever dan in Nederland. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn, zoals:

 • Lichamelijk contact in het openbaar
 • Openbare dronkenschap
 • Topless zonnen en nudisme
 • Seks buiten het huwelijk (in bepaalde gevallen)
 • Prostitutie
 • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken.
 • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten

Blijf in alle omstandigheden netjes en vriendelijk. Obscene gebaren kunnen aanleiding zijn tot onmiddellijke arrestatie.

Meer informatie kunt u vinden op de website Laws and Etiquette (informatie in het Engels).

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Maak ook geen foto’s van Saoedische vrouwen. Zij willen meestal niet dat iemand foto’s van hen maakt.

LHBTIQ+

Er kunnen zware straffen staan (tot aan de doodstraf toe) op homoseksuele relaties of handelingen. Dit geldt ook voor buitenlanders, al lopen zij vooral het risico op gedwongen uitzetting van het land. Transgender personen die naar Saoedi-Arabië reizen, kunnen ook strafbaar worden gesteld als bij de autoriteiten bekend wordt dat zij transgender zijn. Saoedi-Arabië heeft geen strafwetboek. De belangrijkste rechtsbron in Saoedi-Arabië is de soennitisch islamitische sharia. Rechters passen hun persoonlijke interpretatie van de sharia toe op een bepaald geval en zijn niet gebonden aan eerdere beslissingen. Dit leidt tot uiteenlopende oordelen. Naast strafbaarheid is de sociale acceptatie van LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) in Saoedi-Arabië zeer gering.

Alcohol

Bezit, verhandelen of gebruik van alcohol is in Saoedi-Arabië streng verboden. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

Drugs

Bezit, verhandelen of gebruik van drugs is in Saoedi-Arabië streng verboden. Voor drugssmokkel kunt u de doodstraf krijgen.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het grensgebied met Jemen, tot 80 kilometer van de grens. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar het grensgebied met Jemen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif en de luchthaven van Abha zijn oranje gebieden.
 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif of de luchthaven van Abha? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Saoedi-Arabië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Saoedi-Arabië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Saoedi-Arabië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Saoedi-Arabië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Saoedi-Arabië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Saoedi-Arabië?

Lees hier meer over Saoedi-Arabië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Saoedi-Arabië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top