Loading...

Veiligheidsrisico's Saoedi-Arabië

 • Laatst gewijzigd op: 10-01-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Jemen

Reis niet naar het grensgebied met Jemen tot 80 kilometer van de grens. Saoedi-Arabië voert sinds 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. Vanaf het begin van het conflict zijn er meerdere keren raketten vanuit Jemen op Saoedi-Arabië afgevuurd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De spanningen in het grensgebied met Jemen kunnen daardoor oplopen. Ook zijn bij de grens met Jemen terroristen actief en komt er smokkel van mensen en goederen voor.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Internationale luchthaven Abha

Reis alleen als het noodzakelijk is via de internationale luchthaven van Abha, in de Asir Provincie. Zie verder ook hier beneden bij het onderwerp ‘Terrorisme’.

Grensgebied met Irak

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak, tot 50 kilometer van de grens. In dit gebied kunnen strijders aanwezig zijn die in Irak en Syrië met IS (Islamitische Staat) hebben meegevochten.

Omgeving Qatif

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de (nabije) omgeving van Qatif. Hier is het namelijk al langere tijd onrustig. Hoewel openbare demonstraties verboden zijn in Saoedi-Arabië vinden er rond Qatif van tijd tot tijd demonstraties plaats. In het verleden is er tijdens deze demonstraties tussen sjiitische demonstranten en Saoedische veiligheidstroepen geweld gebruikt. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland.

Raketten en drones vanuit Jemen

Vanuit Jemen vinden aanvallen plaats en worden raketten of drones afgevuurd op Saoedi-Arabië op onder andere infrastructurele doelen zoals luchthavens en olie-installaties. De raketten of drones zijn meestal gericht op de zuidelijke provincies en steden, maar soms ook op de hoofdstad Riyad. De meeste raketten of drones worden in de lucht onderschept. Resten van deze raketten of drones kunnen op bewoonde gebieden vallen. Hierbij zijn al slachtoffers gevallen.

In de afgelopen jaren zijn er de volgende aanslagen geweest:

 • In de afgelopen jaren waren er regelmatig raket- of drone-aanvallen vanuit Jemen op Saoedi-Arabië op de hoofdstad Riyad en de steden Djedda, Najran, Jizan, Abha, Khamis, Mushait. Hoewel de meeste raketten werden onderschept, zijn er ook doden en gewonden gevallen.
 • Ook zijn er regelmatig aanvallen vanuit Jemen op doelen in Saoedi-Arabië.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. Vermijd locaties die niet beveiligd zijn.
 • Reis bij uitstapjes met meerdere personen en meerdere auto’s.
 • Informeer voor uw reis naar de veiligheidssituatie op de plaats van bestemming.

Zorg altijd voor goede communicatiemiddelen. Wees waakzaam en volg het lokale nieuws.

Terrorisme

In Saoedi-Arabië is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In de Al-Qassim-regio in en dichtbij de steden Buraydah en Al-Zulfi, 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Riyad, zijn de afgelopen jaren aanslagen gepleegd op veiligheidstroepen. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Al-Qassim is een zeer conservatieve regio. Wees alert en vermijd mensenmassa’s. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie en actuele ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media.

Oproep IS

IS (Islamitische Staat) heeft opgeroepen aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen IS. De Saoedische veiligheidstroepen ondernemen regelmatig acties tegen IS-militanten en sympathisanten.

Demonstraties

Vermijd demonstraties en samenscholingen. Wees alert en vermijd grote menigten. Demonstraties zijn verboden.

Overstromingen

Bij hevige regenval is er kans op overstromingen.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het grensgebied met Jemen tot 80 kilometer van de grens. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar het grensgebied met Jemen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif en de luchthaven van Abha zijn oranje gebieden.
 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif of de luchthaven van Abha? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Saoedi-Arabië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Saoedi-Arabië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Saoedi-Arabië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Saoedi-Arabië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Saoedi-Arabië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Saoedi-Arabië?

Lees hier meer over Saoedi-Arabië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Saoedi-Arabië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top