Loading...

Veiligheidsrisico's Saoedi-Arabië

  • Laatst gewijzigd op: 12-07-2023 | Nog steeds geldig op: 24-09-2023

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensstrook met Jemen (10 kilometer breed)

Reis niet naar of in de 10 kilometer brede grensstrook met Jemen en reis ook niet naar de stad Najran. Vanaf het begin van het conflict in Jemen zijn er meerdere keren raketten vanuit Jemen op Saoedi-Arabië afgevuurd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De spanningen in de grensstrook met Jemen kunnen oplopen. Ook zijn bij de grens met Jemen terroristen actief en komt er smokkel van mensen en goederen voor.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met Jemen van 10 tot 80 kilometer van de grens

Vanwege de vredesonderhandelingen die nu gaande zijn, is de situatie in het bredere grensgebied met Jemen - van 10 tot 80 kilometer van de grens - over het algemeen rustig. Er zijn minder raketbeschietingen in dat gebied dan voorheen. De veiligheidsrisico’s zijn niet helemaal verdwenen.

Internationale luchthaven Abha

Reis alleen als het noodzakelijk is via de internationale luchthaven van Abha, in de Asir Provincie. Als de spanning oploopt, is dit vliegveld een belangrijk doelwit voor aanslagen.

Grensgebied met Irak

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak, tot 50 kilometer van de grens. In dit gebied kunnen strijders aanwezig zijn die in Irak en Syrië met terroristische organisaties hebben meegevochten.

Omgeving Qatif

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de (nabije) omgeving van Qatif. Hier is het namelijk al langere tijd onrustig. In het verleden is er tijdens demonstraties tussen sjiitische demonstranten en Saoedische veiligheidstroepen geweld gebruikt. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Raketten en drones vanuit Jemen

In de afgelopen jaren zijn er regelmatig raket- of drone-aanvallen geweest op de hoofdstad Riyad en de steden Djedda, Najran, Jizan, Abha, Khamis en Mushait. Hoewel de meeste raketten werden onderschept, zijn er ook doden en gewonden gevallen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. Vermijd locaties die niet beveiligd zijn.
  • Reis bij uitstapjes met meerdere personen en meerdere auto’s.
  • Informeer voor uw reis naar de veiligheidssituatie op de plaats van bestemming.
  • Zorg altijd voor goede communicatiemiddelen.
  • Wees waakzaam en volg het lokale nieuws.

Terrorisme

In Saoedi-Arabië is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. De Saoedische veiligheidstroepen hebben de laatste jaren successen geboekt in de strijd tegen terroristische groeperingen zoals Al Qaida en IS (Islamitische Staat). De dreiging van terroristische aanslagen tegen Saoedische en westerse doelen in heel Saoedi-Arabië blijft aanwezig. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie en actuele ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media.

Oproep IS

IS (Islamitische Staat) heeft opgeroepen aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen IS. De Saoedische veiligheidstroepen ondernemen regelmatig acties tegen IS-militanten en sympathisanten.

Demonstraties

Demonstraties zijn verboden, maar komen af en toe wel voor. Wees alert en vermijd demonstraties, samenscholingen en grote menigten.

Drugs

Bezit, verhandelen of gebruik van drugs is in Saoedi-Arabië streng verboden. Voor drugssmokkel kunt u de doodstraf krijgen.

Alcohol

Bezit, verhandelen of gebruik van alcohol is in Saoedi-Arabië streng verboden. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

Criminaliteit

Het komt niet vaak voor, maar houd toch rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
  • Kent u het gebied waar u bent niet? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Blijf ook overdag op uw hoede.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Lhbtiq+

Er kunnen zware straffen staan (tot aan de doodstraf toe) op homoseksuele relaties of handelingen. Dit geldt ook voor buitenlanders, al lopen zij vooral het risico op gedwongen uitzetting. Transgender personen kunnen in Saoedi-Arabië ook strafbaar worden gesteld als bij de autoriteiten bekend wordt dat zij transgender zijn. Saoedi-Arabië heeft geen strafwetboek. De belangrijkste rechtsbron in Saoedi-Arabië is de soennitisch islamitische sharia. Rechters passen hun persoonlijke interpretatie van de sharia toe en zijn niet gebonden aan eerdere beslissingen. Dit leidt tot uiteenlopende rechterlijke uitspraken. De sociale acceptatie van lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is in Saoedi-Arabië zeer gering.

Overstromingen

Als het in korte tijd veel regent, kunnen er overstromingen voorkomen. Houd hier rekening mee en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de 10 kilometer brede grensstrook met Jemen. Reis ook niet naar de stad Najran. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar het grensgebied met Jemen en de stad Najran? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif, de luchthaven van Abha en naar het bredere grensgebied met Jemen.
  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar de rest van Saoedi-Arabië maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Saoedi-Arabië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Saoedi-Arabië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Saoedi-Arabië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Saoedi-Arabië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Saoedi-Arabië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Saoedi-Arabië?

Lees hier meer over Saoedi-Arabië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Saoedi-Arabië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top