Reischecklist Senegal
- Laatst gewijzigd op: 05-06-2023 | Nog steeds geldig op: 09-06-2023
Reist u naar Senegal? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocumenten
- Als u naar Senegal reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Senegal geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ambassade van Senegal in Den Haag.
Visum
- Er is geen visumplicht meer voor Nederlanders.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Senegal te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- De overheid van Senegal heeft alle corona-inreisvoorwaarden opgeheven.
- Lees de laatste informatie over reizen naar Senegal (informatie in het Frans).
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Senegal, ook als u een motorvoertuig wilt huren. Sommige verhuurbedrijven kunnen naar een internationaal rijbewijs vragen. Het is daarom raadzaam ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Reist u uit Senegal met de auto naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen en of u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Senegal zoals een pinpas of creditcard én contant geld. In Senegal kunt u in de steden Dakar, Thies en Saint-Louis geld pinnen met uw Nederlandse bankpas. Het komt regelmatig voor dat geldautomaten leeg zijn of een storing hebben. In de grotere hotels, restaurants en supermarkten kunt u met een creditcard betalen.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd u er rekening mee dat er geen of weinig bereik is in de afgelegen gebieden in Senegal. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Senegal of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Is het veilig in Senegal?
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Wanneer mag ik naar Senegal op vakantie?
Bekijk het reisadvies voor Senegal voor meer informatie.
Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Senegal?
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Senegal.
Wat moet ik weten over het coronavirus in Senegal?
Lees hier meer over Senegal en het coronavirus.
Wat moet ik doen in geval van nood?
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Senegal | Ministerie van Buitenlandse Zaken