Loading...

Veiligheidsrisico's Senegal

 • Laatst gewijzigd op: 08-08-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Door de militaire operaties die aan de gang zijn in het noorden van Casamance wordt het sterk afgeraden te reizen in het gebied tussen Bignona en de Gambiaanse grens. Reizen via de N5 die Bignona met de Gambiaanse grens verbindt en de N4 op het gedeelte dat Bignona met de Gambiaanse grens verbindt wordt ook afgeraden.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritani毛 (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. In het Sahelgebied zijn terroristische groeperingen actief. In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

In de rest van het land wijken de veiligheidsrisico's af van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico鈥檚 en let extra op.聽

Demonstraties

Sinds 2021 vinden er af en toe demonstraties plaats, die soms kunnen uitlopen op gewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten (of onderling). Het is mogelijk dat dit doorgaat in aanloop naar de presidentsverkiezingen die gepland zijn voor februari 2024.聽
Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen op van de lokale overheid. 聽

Terrorisme

In het Sahelgebied zijn terroristische groeperingen actief. Deze zijn de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor meerdere ontvoeringen van westerlingen in Mali, Niger en Mauritani毛. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Mali en een deel van Mauritani毛.

In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen voorkomen. Blijf weg uit de bossen in dit grensgebied. Reis alleen als het noodzakelijk is naar dit grensgebied.

Landmijnen

Vooral in de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Verlaat in die gebieden de geasfalteerde wegen niet. Blijf op de hoofdweg. Reis bij voorkeur overdag en met meerdere voertuigen.

Verlaat op de volgende wegen de hoofdweg niet:

 • N4: de 'trans Gambia', deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met de grensplaats Senoba. Reis alleen als het noodzakelijk is over het stuk van de N4 van Ziguinchor naar de grens met Guinee-Bissau.
 • N5: Deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met Banjul (Gambia).

Criminaliteit

Bij toeristische trekpleisters, zoals Lac Rose, Saly, Cap Skirring en in de stad Saint-Louis komt kleine criminaliteit voor. Bepaalde delen van Dakar (bijvoorbeeld de Corniche, Almadies, de binnenstad) zijn na zonsondergang onveilig. Hier komen regelmatig overvallen voor.

Neem voor uw veiligheid聽voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een聽money belt;
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,聽WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Senegal en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritani毛 (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚

 • De kleurcode voor de rest van Senegal is geel. U kunt reizen naar geel gebied. Maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Senegal? Registreer u聽dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo blijft u ge茂nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Senegal?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Senegal op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Senegal voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Senegal?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Senegal.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Senegal?

Lees hier meer over Senegal en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Senegal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top