Loading...

Veiligheidsrisico's Senegal

 • Laatst gewijzigd op: 15-12-2022 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023

Let op: In 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door de militaire operaties die aan de gang zijn in het noorden van Casamance wordt het sterk afgeraden te reizen in het gebied tussen Bignona en de Gambiaanse grens. Reizen via de N5 die Bignona met de Gambiaanse grens verbindt en de N4 op het gedeelte dat Bignona met de Gambiaanse grens verbindt wordt ook afgeraden.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritani毛 (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. In het Sahelgebied zijn terroristische groeperingen actief. In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar geel gebied. Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.聽

Demonstraties

In Senegal kunnen af en toe demonstraties voorkomen, die soms kunnen uitlopen op gewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten (of onderling). In de aanloop naar de presidentsverkiezingen die gepland staan voor februari 2024 kunnen deze demonstraties vaker voorkomen.

Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen op van de lokale overheid.

Terrorisme

In het Sahelgebied zijn terroristische groeperingen actief. Deze zijn de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor meerdere ontvoeringen van westerlingen in Mali, Niger en Mauritani毛. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Mali en een deel van Mauritani毛.

In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen voorkomen. Blijf weg uit de bossen in dit grensgebied. Reis alleen als het noodzakelijk is naar dit grensgebied.

Landmijnen

Vooral in de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Verlaat in die gebieden de geasfalteerde wegen niet. Blijf op de hoofdweg. Reis bij voorkeur overdag en met meerdere voertuigen.

Verlaat op de volgende wegen de hoofdweg niet:

 • N4: de 'trans Gambia', deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met de grensplaats Senoba. Reis alleen als het noodzakelijk is over het stuk van de N4 van Ziguinchor naar de grens met Guinee-Bissau.
 • N5: Deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met Banjul (Gambia).

Criminaliteit

Bij toeristische trekpleisters, zoals Lac Rose, Saly, Cap Skirring en in de stad Saint-Louis komt kleine criminaliteit voor. Bepaalde delen van Dakar (bijvoorbeeld de Corniche, Almadies, de binnenstad) zijn na zonsondergang onveilig. Hier komen regelmatig overvallen voor.

Neem voor uw veiligheid聽voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, of ander systeem onder uw kleding.
 • Draag geen opvallende sieraden, juwelen of camera鈥檚.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,聽WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Senegal en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstroken met Mali, Mauritani毛 (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Senegal?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Senegal op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Senegal voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Senegal?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Senegal.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Senegal?

Lees hier meer over Senegal en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Senegal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top