Loading...

Veiligheidsrisico's Singapore

 • Laatst gewijzigd op: 22-12-2023 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Groen: geen bijzondere risico鈥檚

U kunt reizen naar Singapore. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Terrorisme

Singapore wordt gezien als een laag-risicoland.

Criminaliteit

Singapore is een van de veiligste landen ter wereld, al komt ook hier diefstal voor. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Aangiften lokale autoriteiten

Beschuldigingen en aangiften (bij verkeersongevallen) worden altijd uitgebreid onderzocht door de lokale autoriteiten. De betrokken partijen mogen het land niet verlaten tijdens de onderzoeksperiode. Als u verdachte bent in een politieonderzoek, wordt uw paspoort door de overheid ingenomen. U krijgt uw paspoort terug als het onderzoek is afgerond. De duur van een onderzoek kan enkele dagen tot 6 maanden duren, afhankelijk van de overtreding.

Let op! De Nederlandse ambassade in Singapore mengt zich niet in deze onderzoeken en onderhandelt ook niet over het teruggeven van uw paspoort. Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Demonstraties

Demonstraties komen weinig voor in Singapore. Vreedzame demonstraties mogen worden gehouden in Speaker鈥檚 Corner in Hong Lim Park. Buitenlanders mogen niet deelnemen aan demonstraties, samenscholingen, processies en optochten. Dit wordt gezien als verstoring van de openbare orde. U riskeert een gevangenisstraf. Buitenlanders die willen demonstreren, moeten hiervoor een politievergunning hebben.

Alcohol

Openbare dronkenschap is verboden. Het is verboden om alcohol te drinken op openbare plaatsen tussen 22.30 uur en 7.00 uur. In de wijken Geylang en Little India is dit ook in het weekend niet toegestaan. U riskeert een gevangenisstraf. Ook kan uw paspoort worden ingenomen. In dat geval krijgt u uw paspoort pas terug als het onderzoek is afgerond. Dit kan weken of maanden duren. Houd hier rekening mee.

Gedrag

In Singapore gelden andere gedragsnormen dan in Nederland. In Singapore gelden strenge wetten en regels.

 • Houd u altijd aan de lokale wetten en regels, anders krijgt u een hoge boete en riskeert u een zware gevangenisstraf en lijfstraffen (stokslagen). Er staan hoge straffen op moord, mensenhandel en illegaal wapenbezit.
 • Het is verboden te eten of te drinken in het openbaar vervoer.
 • Het is verboden afval op de grond te gooien.
 • Het is verboden op openbare plaatsen te roken.
 • Personen die ongepast gedrag tegenover anderen laten zien, bijvoorbeeld ongepast taalgebruik of ongewenste aanrakingen (鈥榦utrage of modesty鈥), worden bestraft. Dit geldt voor iedereen, ook voor lhbtiq+ personen.

Drugs

Raak niet betrokken bij drugs!

 • Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is in Singapore verboden en wordt streng bestraft. Dit geldt voor softdrugs, harddrugs en alle andere verdovende middelen. U riskeert een lange gevangenisstraf, levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf (bij bepaalde grenswaarden).
 • U kunt ook worden vervolgd voor het gebruik van drugs als deze buiten Singapore, in het buitenland, zijn ingenomen. U kunt hierop getest worden na aankomst in Singapore. Houd hier rekening mee.
 • U kunt zonder dat u dat weet drugs van vreemden vervoeren. Dan bent u aansprakelijk en strafbaar. Houd daarom uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.

Lhbtiq+

Opvallende uitingen van liefde en genegenheid tussen lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn in Singapore niet toegestaan. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

E-sigaretten en roken

De invoer, verkoop en het gebruik van elektronische sigaretten, pijpen, sigaren (ook vape genoemd) en navulverpakkingen is verboden. U krijgt een hoge boete en u riskeert een gevangenisstraf.

Roken is niet toegestaan in openbare parken, stranden en langs bepaalde waterwegen.

Roken mag vanaf 21 jaar en ouder en alleen op bepaalde aangewezen plaatsen.

Lees meer informatie en waar u mag roken op de website van de overheid van Singapore (informatie in het Engels).

Natuurgeweld

In tegenstelling tot andere landen in de regio vormt natuurgeweld in Singapore geen probleem. Het land heeft af en toe last van luchtvervuiling door branden in Sumatra, Indonesi毛.

Groen: geen bijzondere risico鈥檚

 • U kunt reizen naar Singapore. De veiligheidsrisico鈥檚 zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Singapore?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Singapore op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Singapore voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Singapore?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Singapore.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Singapore?

Lees hier meer over Singapore en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Singapore | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top