Loading...

Tips van de ambassade Sri Lanka

  • Laatst gewijzigd op: 15-12-2022 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Sri Lanka.

Cultuurverschillen

Reist u naar Sri Lanka? Houd dan rekening met het volgende:

  • Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims en hindoestanen.
  • Draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt. Bedek uw schouders en benen.
  • Het is niet geaccepteerd dat u Boeddha-tatoeages laat zien. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan.
  • Het is niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddhabeeld.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Sri Lanka? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Geen foto鈥檚 van militaire objecten, mensen

Fotograferen van zwaarbeveiligde plekken met militairen en van personen in uniform is verboden in Sri Lanka. Maak ook geen foto鈥檚 van overheidsgebouwen en militaire objecten.

Drugs

In Sri Lanka is het in bezit hebben van drugs (ook softdrugs) strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Sri Lanka veel zwaarder is dan in Nederland. Voor relatief kleine vergrijpen wordt al de doodstraf opgelegd.

LHBTIQ+

LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen)聽wordt niet algemeen geaccepteerd in Sri Lanka. Volgens de Sri Lankaanse wetgeving (wetboek van strafrecht artikel 365) zijn alle seksuele handelingen die niet tot doel hebben om zich voort te planten strafbaar ("carnal intercourse against the order of nature"聽oftewel: vleselijke omgang tegen de orde van de natuur in). Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Geel: Let op, er zijn risico鈥檚

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Sri Lanka?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Sri Lanka op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Sri Lanka voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Sri Lanka?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Sri Lanka.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Sri Lanka?

Lees hier meer over Sri Lanka en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Sri Lanka | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top