Loading...

Veiligheidsrisico's Sri Lanka

  • Laatst gewijzigd op: 15-12-2022 | Nog steeds geldig op: 09-06-2023

Geel: let op, er zijn risico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Economische crisis in Sri Lanka

Sri Lanka bevindt zich in een diepe economische crisis.

Er zijn tekorten aan geïmporteerde voedingsmiddelen en brandstof (gas, diesel en benzine). Sommige voedingsmiddelen (zoals babymelkpoeder) zijn niet of nauwelijks te koop. Er is ook een tekort aan medicijnen. Als u medicijnen gebruikt, neem dan voor de zekerheid extra voorraad mee. De meeste hotels en hotelresorts hebben genoeg voedselvoorraden.

Er is een distributiesysteem voor diesel en benzine. Toeristenorganisaties die geregistreerd zijn bij de Sri Lanka Tourism Development Authority kunnen gebruik maken van dit systeem. Toeristen die zelf een voertuig willen besturen, kunnen een ‘swipe and go card’ krijgen bij filialen van de Sampath Bank, bijvoorbeeld op het Bandaranaike vliegveld. Met deze kaart kunt u tanken op aangewezen locaties. Meer informatie leest u op de website van de Sri Lanka Tourism Development Authority (informatie in het Engels).

Openbaar vervoer is beschikbaar, maar gaat minder vaak. Plan uw reisbewegingen dus goed van te voren. Meer informatie over het openbaar vervoer in Sri Lanka leest u op de website van Sri Lanka Travel (informatie in het Engels).

Houd er ook rekening mee dat er regelmatig korte stroomonderbrekingen kunnen zijn.

Politieke instabiliteit en demonstraties

Sri Lanka zit in een politiek onzekere fase met een nieuwe regering en een diepe economische crisis. Demonstraties, stakingen en wegblokkades kunnen zonder vooraankondiging ontstaan en kunnen tot sociale spanningen en geweld leiden.

Vermijd demonstraties, samenscholingen en grote menigten. Als u in een demonstratie terecht komt, verlaat deze onmiddellijk en ga niet stoppen om foto’s te maken. Wees alert in heel Sri Lanka op drukbezochte plekken. Ga bij onrust, waar mogelijk, veilig terug naar uw hotel of accommodatie en blijf daar totdat de situatie rustig is.

Volg het lokale nieuws en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Sri Lanka zijn terroristische aanslagen geweest met doden en gewonden. Het risico op een nieuwe terroristische aanslag is  aanwezig. Wees altijd waakzaam in heel Sri Lanka, vooral op drukbezochte plekken zoals toeristische plaatsen, hotels en gebedshuizen. Vermijd drukke openbare plaatsen, grote menigten en demonstraties. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.

Landmijnen

In het noorden en oosten van Sri Lanka liggen nog mijnen rondom militaire bases. Verlaat in deze gebieden de hoofdweg niet.

Het gaat om de volgende gebieden:

  • Alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee.
  • In de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.

Berovingen en overvallen

Criminaliteit komt voor in Sri Lanka. Door de COVID-pandemie en de huidige economische crisis is de armoede toegenomen, leven er meer mensen op straat en is er een stijging van de kleine criminaliteit, zoals inbraken en overvallen op straat. Wees hier alert op.
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken.
Bezoek geen afgelegen straten, parken of stranden.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen zoals:

  • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
  • Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Wees overdag ook voorzichtig, vooral als u alleen en/of vrouw bent. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
  • Wees ook voorzichtig op plekken waar veel toeristen komen, vooral op stranden in het zuiden. Dit geldt vooral voor alleenreizende vrouwen.
  • Vermijd sloppenwijken.
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Oplichting en afpersing

Pas op voor vriendschapsfraude (datingfraude of love scams) en oplichting. Op de contactwebsites (datingwebsites) en contactapps (datingapps) zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet of nauwelijks kent.

Natuurgeweld

Sri Lanka kent 2 regenseizoenen:

  • Van juni tot en met augustus. In deze periode regent het vooral in het westen en het zuidwesten van het eiland;
  • Van oktober tot en met februari. In deze periode regent het vooral in het noordoosten van het eiland.

Tijdens de regenseizoenen kunnen overstromingen ontstaan. Wilt u tijdens deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u goed over de situatie ter plaatse.

Muistromen

Langs de hele kust van Sri Lanka is gevaar voor muistroom, een stroming die zwemmers en watersporters van het strand wegtrekt. Informeer lokaal goed waar u veilig kunt zwemmen en watersporten. Sommige hotels en stranden gebruiken rode vlaggen. Als geen vlag wordt gebruikt betekent dit niet altijd een rustige zee of veilig zwemwater.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website Disaster Management Center (informatie in Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Sri Lanka en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Sri Lanka en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

U kunt voor vragen over toerisme ook contact opnemen met de 24/7 operation unit van het Sri Lanka Tourism via hotline 1912 (binnen Sri Lanka) of +94 112426900 (buiten Sri Lanka), of via e-mail: info@srilanka.travel.

Geel: Let op, er zijn risico’s

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Sri Lanka?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Sri Lanka op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Sri Lanka voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Sri Lanka?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Sri Lanka.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Sri Lanka?

Lees hier meer over Sri Lanka en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Sri Lanka | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top