Loading...

Veiligheidsrisico's Sri Lanka

 • Laatst gewijzigd op: 21-05-2022 | Nog steeds geldig op: 27-05-2022

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar Sri Lanka af.

Als u in Sri Lanka bent voor een vakantiereis of andere niet-noodzakelijke reis, dan kunt u uw reis afmaken zoals gepland. Neem contact op met uw reisorganisatie. Als er een curfew/avondklok geldt moet u binnen blijven, maar is het wel mogelijk met uw paspoort en vliegticket naar het vliegveld reizen.

Er is politieke instabiliteit en er is een tekort aan voedingsmiddelen, gas, brandstof en medicijnen. Er zijn demonstraties in het hele land, die kunnen leiden tot gewelddadige confrontaties.

Ook zijn er stakingen die de toegang tot het openbaar vervoer en de toegang tot de gezondheidszorg kunnen beperken. Als u ziek wordt tijdens uw verblijf in Sri Lanka kan dit voor u serieuze gevolgen hebben. Als u naar Sri Lanka reist, neem voldoende voorraad medicijnen mee als u medicijnen gebruikt.

De overheid en scholen zijn gesloten.

Blijf alert en vermijd demonstraties en menigtes. Volg het lokale nieuws.

Economische situatie

De economische situatie in Sri Lanka verslechtert snel. Er is een tekort aan noodzakelijke producten, zoals bepaalde voedingsmiddelen, gas, brandstof en medicijnen. Deze zijn duurder geworden en moeilijk of niet verkrijgbaar. Ook zijn er dagelijks stroomonderbrekingen op veel plaatsen in het hele land.

Demonstraties

Door de slechte economische situatie in Sri Lanka zijn er regelmatig demonstraties, stakingen en wegblokkades. Deze kunnen tot sociale spanningen en geweld leiden. ?Vermijd demonstraties, samenscholingen en grote menigten. Als u in een demonstratie terecht komt, verlaat deze onmiddellijk en ga niet stoppen om foto?s te maken. Wees alert in heel Sri Lanka op drukbezochte plekken. Ga bij onrust, waar mogelijk, veilig terug naar uw hotel of accommodatie en blijf daar totdat de situatie rustig is. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Er vinden ook stakingen plaats die de toegang tot het openbaar vervoer en de toegang tot de gezondheidszorg kunnen beperken.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Sri Lanka is dit risico aanwezig.

Op 21 april 2019 zijn er aanslagen geweest in Sri Lanka, in de hoofdstad Colombo en in de steden Batticaloa en Negombo. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Doelwit waren vooral luxe hotels en christelijke kerken.?

Wees alert in heel Sri Lanka op drukbezochte plekken. Vermijd openbare plaatsen en waar grote menigten zijn. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.

Landmijnen

In het noorden en oosten van Sri Lanka liggen nog mijnen rondom militaire bases. Verlaat in deze gebieden de hoofdweg niet.

Het gaat om de volgende gebieden:

 • Alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee.
 • In de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees overdag en na zonsondergang voorzichtig, vooral als u alleen en/of vrouw bent. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Wees ook voorzichtig op plekken waar veel toeristen komen, vooral op stranden in het zuiden. Dit geldt vooral voor alleenreizende vrouwen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Door de COVID-pandemie en huidige economische crisis?is de armoede toegenomen, leven er meer mensen op straat en is er een stijging van de kleine criminaliteit, zoals inbraken en overvallen op straat. Wees hier alert op.?

Oplichting en afpersing

Pas op voor vriendschapsfraude (datingfraude of lovescams) en oplichting. Op de contactwebsites (datingwebsites) en contactapps (datingapps) zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet of nauwelijks kent.

Natuurgeweld

Sri Lanka kent 2 regenseizoenen:

 • Van juni tot en met augustus. In deze periode regent het vooral in het westen en het zuidwesten van het eiland;
 • Van oktober tot en met februari. In deze periode regent het vooral in het noordoosten van het eiland.

Tijdens de regenseizoenen kunnen overstromingen ontstaan. Wilt u tijdens deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u goed over de situatie ter plaatse.

Muistromen

Langs de hele kust van Sri Lanka is gevaar voor muistroom, een stroming die zwemmers en watersporters van het strand wegtrekt. Informeer lokaal goed waar u veilig kunt zwemmen en watersporten. Sommige hotels en stranden gebruiken rode vlaggen. Als geen vlag wordt gebruikt betekent dit niet altijd een rustige zee of veilig zwemwater.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website Disaster Management Center?(informatie in Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Sri Lanka en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,?WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via?@247BZ.

Bent u op reis in Sri Lanka en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld??Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

U kunt voor vragen over toerisme ook contact opnemen met het 24/7 operation unit van het Sri Lanka Tourism via hotline 1912 (binnen Sri Lanka) of +94112426800 (buiten Sri Lanka), of via email: info@srilanka.travel.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Sri Lanka is oranje.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar Sri Lanka af. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • Bent u in Sri Lanka en komt u in een crisissituatie terecht, zoals politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen. Naar Sri Lanka? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Sri Lanka? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit Sri Lanka? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Sri Lanka?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Sri Lanka op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Sri Lanka voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Sri Lanka?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Sri Lanka.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Sri Lanka?

Lees hier meer over Sri Lanka en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Sri Lanka | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top