Loading...

Wetten en gebruiken Sri Lanka

  • Laatst gewijzigd op: 01-05-2024 | Nog steeds geldig op: 20-05-2024

Drugs

U mag in Sri Lanka geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Sri Lanka zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt de doodstraf krijgen als u een kleine hoeveelheid drugs bij u heeft.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Sri Lanka reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico鈥檚 te verkleinen.

Seks met minderjarigen

U mag in Sri Lanka geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Fotograferen

Fotografeer of film geen militaire objecten, overheidsgebouwen en overheidsmedewerkers van bijvoorbeeld het leger of de politie. Dit is verboden in Sri Lanka. U kunt een boete of gevangenisstraf krijgen.

In het kort

  • In het najaar van 2024 vinden in Sri Lanka presidentsverkiezingen plaats. Hierbij kunnen demonstraties voorkomen. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Sri Lanka is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Sri Lanka of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Sri Lanka?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Sri Lanka op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Sri Lanka voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Sri Lanka?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Sri Lanka.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Sri Lanka?

Lees hier meer over Sri Lanka en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Sri Lanka | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top