Loading...

Corona en gezondheid Tanzania

 • Laatst gewijzigd op: 21-10-2022 | Nog steeds geldig op: 27-11-2022

Reizen naar Tanzania

 • U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Tanzania inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen. Als landen buiten de EU de CoronaCheck-app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. Voor Tanzania moet u uw vaccinatie-, herstel- en testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
 • Om naar Tanzania te mogen reizen moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Tanzania heeft ingesteld.
 • De inreismaatregelen veranderen regelmatig. Lees de laatste informatie over reizen naar Tanzania op de website van de Tanzaniaanse overheid (gebruik de zoekfunctie en de term "travel advisory").

Vertrek uit Tanzania

Verlaat u Tanzania? Het kan zijn dat het land waar u heen reist om een negatieve PCR-test vraagt. U kunt dit voor vertrek nagaan bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt of de reisorganisatie.

Algemene coronamaatregelen

De meest recente informatie met instructies en adviezen voor Tanzania vindt u op de website van het Tanzaniaanse ministerie van Gezondheid via de zoekfuctie en "travel advisory" (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Testlocaties in Tanzania

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tanzania de website van het ministerie van Tanzania (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

De lokale gezondheidszorg is van zeer wisselende kwaliteit. In de grote steden is het niveau van de medische zorg redelijk. Op het platteland kunnen kennis en medicijnen schaars zijn. Als u ernstig gewond of ziek bent, kan repatri毛ring nodig zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt. Neem een goede reisverzekering.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Tanzania.

Informatie over epidemie毛n, vaccinaties en infectieziekten

Zorg dat uw vaccinaties voor Tanzania op orde zijn. Neem uw vaccinatieboekje mee en draag deze bij u, zodat u het kunt laten zien. Bij het inchecken voor uw vlucht en ook bij aankomst in Tanzania wordt ernaar gevraagd.

Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:

 • actuele epidemie毛n
 • aanbevolen reisvaccinaties
 • maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen

Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Gele koorts

Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Tanzania verplicht als u aankomt uit een land waar gele koorts voorkomt. Ga ook na of u medicijnen tegen malaria nodig heeft.

Ebola-uitbraak buurland Uganda

Op 20 september 2022 maakten de Ugandese autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat er een ebola-uitbraak in Uganda geconstateerd is. Een aantal mensen zijn overleden. De meeste mensen raakten besmet in Mubende. Ook in Bunyangabu, Kyegegwa, Kasanda, Kagadi zijn mensen met het virus besmet geraakt. Het gaat bij de uitbraak om het Sudan-ebolavirus (SUDV).

De Tanzaniaanse autoriteiten nemen maatregelen om verspreiding van het ebolavirus uit het buurland te voorkomen. Op dit moment is er geen bewijs van actieve overdracht van ebola naar Tanzania maar wees alert. Het ebolavirus is erg besmettelijk. Meer informatie en updates over het ebolavirus kunt u vinden op de website van de Wereldgezondheidorganisatie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij binnenlandse vluchten kunt u het verzoek krijgen een gezondheidsformulier in te vullen.

Meer informatie

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u meer informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tanzania te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik in dranken alleen ijsblokjes van gekookt of gebotteld water.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidelijk grensgebied met Mozambique in de regio聽Mtwara. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Tanzania? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tanzania?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tanzania op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tanzania voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tanzania?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tanzania.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tanzania?

Lees hier meer over Tanzania en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top