Loading...

Criminaliteit Tanzania

  • Laatst gewijzigd op: 03-05-2024 | Nog steeds geldig op: 18-05-2024

Zakkenrollers en overvallen

Wees in heel Tanzania alert op zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Gewelddadige berovingen en overvallen komen voor. Toeristen worden soms overvallen en gedwongen geld op te nemen bij een pinautomaat.

Wees ook alert op 鈥榖ag snatchers鈥. Vanaf een rijdende motor of vanuit een rijdende auto worden sieraden, tassen of camera鈥檚 gestolen.

Ontvoeringen

In Tanzania komen ontvoeringen voor. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of gewone auto. Bijvoorbeeld met het voorstel om kosten te delen. U wordt daarna gedwongen op verschillende plaatsen geld op te nemen. Dit gebeurt bij (of op weg naar) vliegvelden en bus- of treinstations. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen en toeristische plekken zoals Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam.

Neem voorzorgsmaatregelen:

  • Pas op voor (Uber)chauffeurs die u met vage excuses laten plaatsnemen in een andere taxi (bijvoorbeeld van een vriend).
  • Reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om gevraagd heeft.
  • Houd autodeuren altijd op slot. Gebruikt u een taxi? Wijs de chauffeur hier extra op.
  • Neem geen waardevolle spullen mee tijdens vervoer in een 鈥榖ajaj鈥 (tuktuk/klein driewielig vervoersmiddel). Gebruik 鈥檚 avonds en 鈥檚 nachts geen bajaj.

Piraten

Piraten voor de kust van Tanzania kapen commerci毛le en particuliere schepen. Vraag om advies voordat u het water op gaat.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied tussen Tanzania en Mozambique, in de regio Mtwara. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Voor de rest van Tanzania geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Tanzania of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tanzania?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tanzania op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tanzania voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tanzania?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tanzania.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tanzania?

Lees hier meer over Tanzania en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top