Loading...

Gezondheid Tanzania

  • Laatst gewijzigd op: 02-05-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Marburgvirus

  • In Tanzania zijn op 21 maart 2023 gevallen geconstateerd van het Marburgvirus rondom Bukoba, in de Kagera-regio in het noordwesten van het land. Afgelopen tijd zijn er mensen aan dit virus overleden. Alle personen die naar en van Kagera reizen moeten een gezondheidsformulier invullen.
  • Bij iedere Tanzaniaanse grensovergang (land, zee, lucht) doen de autoriteiten bij reizigers een temperatuurmeting. Het kan gebeuren dat personen met koorts het land tijdelijk niet mogen verlaten. Uitreizen mag in dat geval alleen na goedkeuring van de autoriteiten.
  • De Tanzaniaanse overheid raadt aan voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen.聽Meest voorkomende symptomen van het Marburgvirus zijn koorts, diarree, misselijkheid, spierpijn, hoofdpijn, pijn op de borst, keelpijn en braken. Denkt u symptomen te hebben die lijken op het Marburgvirus? Neem contact op met het gratis nummer: 199. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten en van het centrum voor gezondheid in Tanzania (informatie in het Engels).
  • Lees de laatste informatie over de virusuitbraak in Tanzania op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kijk voor algemene informatie over het Marburgvirus ook op de website van het RIVM en de WHO (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

De lokale gezondheidszorg is van zeer wisselende kwaliteit. In de grote steden is het niveau van de medische zorg redelijk. Op het platteland kunnen medische kennis en medicijnen schaars zijn. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan repatri毛ring nodig zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.

Reisvaccinaties

Gele koortsvaccinatie

Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor binnenkomst in Tanzania als u uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Ga ook na of u medicijnen tegen malaria nodig heeft.

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Tanzania.

Coronatestlocaties in Tanzania

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tanzania de website van het ministerie van Gezondheid in Tanzania (informatie in het Engels).

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik in dranken alleen ijsblokjes van gekookt of gebotteld water.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidelijk grensgebied met Mozambique in de regio Mtwara. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tanzania?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tanzania op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tanzania voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tanzania?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tanzania.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tanzania?

Lees hier meer over Tanzania en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top