Loading...

Praktische informatie Tanzania

  • Laatst gewijzigd op: 13-06-2023 | Nog steeds geldig op: 25-09-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Illegale souvenirs

U mag niet alle souvenirs meenemen uit Tanzania. De douane op de internationale vliegvelden controleert voor vertrek of reizigers illegale 鈥榳ildlife-souvenirs鈥 bij zich hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ivoor, koraal, schelpen, tanden, souvenirs van tropisch hardhout en huiden van dieren. Het in bezit hebben hiervan kan in Tanzania leiden tot zeer hoge geldboetes of gevangenisstraffen.

Werken zonder werkvergunning is strafbaar

Werken (ook als zelfstandig gevestigde, als vrijwilliger of stagiair) zonder werkvergunning is strafbaar in Tanzania. De controle op de naleving hiervan is aangescherpt. Overtreding kan leiden tot vervolging. Een geldboete, een gevangenisstraf of uitzetting zijn mogelijke straffen.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Tanzania? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Verbod op plastic tasjes

Plastic tasjes zijn sinds 1 juni 2019 strikt verboden in Tanzania. Het is een overtreding als u in bezit bent van een plastic tasje. Neem geen plastic tassen mee Tanzania in. Na een eerste waarschuwing kan de Tanzaniaanse overheid bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf opgeleggen.

Natuurparken

Een goede voorbereiding is belangrijk als u een van Tanzania鈥檚 natuurparken bezoekt. Regel uw reis bij een betrouwbare organisatie. Sommige parken zijn afgelegen, waardoor hulp moeilijk ter plekke kan komen. Zorg dat u de juiste uitrusting bij u heeft en vraag lokaal om advies als u naar afgelegen gebieden reist. Maak alleen gebruik van offici毛le overnachtingskampen als u gaat kamperen. Het advies is om niet alleen te kamperen.

Kilimanjaro

Wilt u de Kilimanjaro beklimmen? Onderschat deze beklimming niet en bereid u fysiek goed voor.

Belangrijke documenten

Bewaar kopie毛n van belangrijke documenten (paspoort, verzekering, vaccinatieboekje) online.

Foto鈥檚 maken

Het is verboden om foto鈥檚 te maken van militaire gebouwen, luchthavens, bruggen en overheidsgebouwen. Vraag vooraf toestemming als u foto鈥檚 van mensen wilt maken.

Kleding

Over het algemeen is de lokale bevolking verdraagzaam. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan. Op Zanzibar kan de overheid hoge boetes geven aan personen die zich ongepast kleden.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidelijk grensgebied met Mozambique in de regio Mtwara. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tanzania?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tanzania op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tanzania voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tanzania?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tanzania.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tanzania?

Lees hier meer over Tanzania en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top