Loading...

Veiligheidsrisico's Tanzania

 • Laatst gewijzigd op: 07-02-2024 | Nog steeds geldig op: 24-02-2024

Let op: in 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Regio Mtwara, zuidelijk grensgebied met Mozambique

 • Het grensgebied in het zuiden van Tanzania in de regio Mtwara is onveilig. Dicht bij dit grensgebied, in het noordoosten van Mozambique, voeren extremistische groepen regelmatig aanvallen uit op burgers (laatste keer eind maart 2021). Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen.
 • Reis niet over de grens naar het noordoosten van Mozambique. In het verleden zijn er聽ook incidenten geweest aan de Tanzaniaanse kant van de grens. Bekijk ook het reisadvies voor Mozambique.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Terrorisme

 • In Tanzania is net zoals in andere landen in de regio, kans op een terroristische aanslag. Er bestaat een verhoogde dreiging in verschillende buurlanden van Tanzania, vooral aan de grens met Mozambique. Terroristen werken vaak in internationale netwerken. Aan alle Tanzaniaanse grenzen bestaat het risico dat terroristen het land binnenkomen. Dit vormt een risico voor de veiligheid in Tanzania. Dit geldt voor het Tanzaniaanse vasteland en ook op Zanzibar.
 • Strategische of symbolische plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen, ook westerse doelen. De kans op aanslagen in de publieke ruimte is groter geworden. Wees voorzichtig en let op, vooral op plekken waar veel mensen komen. Zoals bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerci毛le en toeristische centra, het vliegveld, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer.
 • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg het plaatselijke nieuws via de (lokale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Wees alert op openbare plaatsen en volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit

Wees alert op 鈥榢leine criminaliteit鈥. Er zijn enkele gevallen gemeld van gedwongen geldopname bij ATMs en straatroof. Beperk het risico door geen zichtbare kostbare items te dragen.

Gewelddadige berovingen

 • In heel Tanzania bestaat een risico op gewelddadige berovingen en overvallen. Vooral in Dar es Salaam en in de Arusha-regio, maar ook op andere plekken in het land.
 • Beroving van hand- en schoudertassen gebeurt regelmatig, onder andere vanuit rijdende auto鈥檚 en motoren. Bij聽berovingen kunt u ernstig gewond raken. Bied geen verzet bij een beroving.

Wees extra alert in de gebieden waar veel toeristen zijn zoals in Dar es Salaam. Ook in Arusha en op het eiland Zanzibar zijn incidenten gemeld.

Ontvoeringen

Korte ontvoeringen komen voor in de grote steden. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of in een gewone auto, bijvoorbeeld met het voorstel om een lift te delen. Dit kan gebeuren bij (of op weg naar) vliegvelden en bus- of treinstations. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen en toeristische trekpleisters als Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam. Eenmaal in de taxi of auto dwingt de crimineel de toerist om op verschillende plaatsen geld op te nemen.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Wees voorzichtig als u op stille, verlaten stranden of in afgelegen gebieden bent.
 • Pas op voor (Uber)chauffeurs die u laten plaatsnemen in een andere taxi (bv. van een vriend) met vage excuses.
 • Reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om gevraagd heeft.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera's in het zicht.
 • Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft. Verdeel uw pasjes en contant geld over meerdere plaatsen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Als u op straat loopt, draag uw tas dan niet aan de straatkant. Loop zover mogelijk van de weg af en aan de kant van het tegemoetkomend verkeer.
 • Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op.
 • Neem geen waardevolle spullen mee tijdens vervoer in een 鈥榖ajaj鈥 (klein driewielig vervoersmiddel). Vermijd 鈥檚 avonds en 鈥檚 nachts het gebruik van dit vervoersmiddel.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania. Hier bestaat het risico op kapingen van commerci毛le en particuliere schepen. Informeer u goed voordat u het water op gaat.

Demonstraties en politieke onrust

In 2024 (waarschijnlijk in oktober of november) vinden in Tanzania lokale verkiezingen plaats, gevolgd door landelijke verkiezingen in 2025.聽

Vermijd demonstraties en politieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw accommodatie of reisorganisatie om informatie.

Drugs

 • Bezit en gebruik van drugs is illegaal en strafbaar. Dit geldt ook voor softdrugs. De straffen zijn zeer streng. Vooral op Zanzibar komt illegale drugshandel voor.
 • De straffen die de Tanzaniaanse overheid mag opleggen, kunnen hoog zijn.

Informatie voor lhbtiq+ personen

 • Het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) is strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
 • Het aantal negatieve publieke uitingen in Tanzania gericht tegen lhbtiq+ personen, ook door de overheid en diverse religieuze groepen, is afgelopen tijd toegenomen. Het gevolg is dat politie en justitie lhbtiq+ personen actiever vervolgen. De lhbtiq+-onderdrukking die ook gericht is tegen (buitenlandse) individuen en organisaties is zorgelijk.

Natuurgeweld

Aardbevingen

In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen. De laatste grote aardbeving was in september 2016 in de Kagera-regio. Er was een lichte aardbeving in maart 2018 in de regio Geita. Soms zijn deze aardbevingen voortekenen van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. Wilt u meer informatie over aardbevingen in Tanzania? Volg de berichten in de media en informeer naar de situatie.

Kijk ook op de Engelstalige websites van:

Overstromingen en tropische stormen

In het korte regenseizoen, van half november en december, en het lange regenseizoen, in maart, april en mei, kunnen overstromingen voorkomen. Dit heeft vooral gevolgen in dichtbevolkte gebieden zoals Dar es Salaam.

Ook kunnen in het regenseizoen tropische stormen voorkomen.聽Door het zogenaamde El Ni帽o effect is de verwachting dat in Tanzania tussen oktober 2023 en april 2024 bovengemiddeld veel neerslag kan vallen. Dit kan leiden tot verhoogde risico鈥檚 en overlast.

Reist u in deze periode naar Tanzania?

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidelijk grensgebied met Mozambique in de regio Mtwara. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tanzania?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tanzania op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tanzania voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tanzania?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tanzania.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tanzania?

Lees hier meer over Tanzania en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top