Corona en gezondheid Thailand
- Laatst gewijzigd op: 20-01-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Corona-inreisvoorwaarden
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden meer in Thailand. Als u Thailand inreist, hoeft u geen corona-vaccinatiebewijs of negatief PCR-testbewijs te laten zien.
Algemene coronamaatregelen
Lees actuele Informatie over de lokale coronamaatregelen per provincie op de website van de Thailand Tourism Organisation (informatie in het Engels).
Testlocaties in Thailand
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Thailand de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidssituatie
Gezondheidszorg
Er is voldoende en kwalitatief goede gezondheidszorg in Thailand. Houd er rekening mee dat kosten voor ziekenhuisopname, medische controles en andere medische kosten hoog zijn en soms vooruitbetaald moeten worden.
Sluit daarom een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Thailand.
Bent u in Thailand en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Thailand.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Thailand? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Thailand geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen en zelf uitzoeken of u uw medicijnen met een koeriersdienst kunt laten verzenden.
Let op!: Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept bij bijvoorbeeld een lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.
Luchtvervuiling
- Ernstige luchtvervuiling komt voor in de grote Thaise steden zoals de hoofdstad Bangkok en de stad Chiang Mai.
- Ook in de landelijke gebieden, het noorden en noordoosten van Thailand kan de luchtkwaliteit in het droge seizoen (van november tot april) verslechteren.
- De rooknevel door bosbranden en andere huisvuilverbrandingen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en daarmee gevolgen hebben voor het verloop van uw reisplannen. Houd hier rekening mee door dan zoveel mogelijk binnen te blijven.
- Reist u met jonge kinderen of u heeft een aandoening aan de luchtwegen? Neem dan voor uw reis eerst contact op met uw huisarts.
- Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website World Air Quality Index (informatie in het Engels).
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Thailand de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- Actuele epidemieën
- Aanbevolen reisvaccinaties
- Maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in Zuid-Thailand en het grensgebied met Maleisië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Songkhla in Zuid-Thailand, het directe grensgebied met Myanmar, tot de stad Mae Sai in het noordwesten van Thailand en de grensovergang in de stad Mae Sai. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.
- De corona-inreismaatregelen zijn afgeschaft in Thailand. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Thailand? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.
Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken