Loading...

Criminaliteit Thailand

  • Laatst gewijzigd op: 27-05-2024 | Nog steeds geldig op: 20-07-2024

Zakkenrollers en diefstal

Wees in Thailand alert op zakkenrollers en oplichters. Vooral in de grote steden en drukke toeristische gebieden. Pas ook op voor dieven die tassen of sieraden stelen vanaf een brommer of motor (bag snatchers).

Bedrog bij verhuur scooters en jetski鈥檚

Let op voor bedrog als u een scooter, motor, jetski of auto huurt. Vooral in toeristische plaatsen zoals Pattaya en op de eilanden Phuket, Koh Samui en Koh Tao.

Bijvoorbeeld: De verhuurder vraagt uw paspoort of rijbewijs als borg. Als u de scooter of jetski inlevert, beweert de verhuurder dat u schade heeft gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een hoog bedrag heeft betaald.

Wat ook voorkomt: U huurt een scooter en de verhuurder steelt even later zelf de scooter. De verhuurder dwingt u daarna, soms met geweld, om de nieuwprijs te betalen. Scooters zijn vaak niet (goed) verzekerd.

Wat kunt u doen?

  • Geef nooit uw paspoort of rijbewijs af. De Thaise autoriteiten verbieden het innemen van een paspoort of rijbewijs bij verhuur. Geef de verhuurder een kopie van uw paspoort of rijbewijs. Accepteert een verhuurder dit niet? Ga dan naar een andere verhuurder.
  • Neem voor gebruik foto鈥檚 van het voertuig. Daarmee verkleint u de kans dat de verhuurder u aansprakelijk stelt voor schade die al bestond.
  • Verlies de scooter tijdens de huurperiode niet uit het oog. En gebruik altijd een slot.
  • Er gebeuren veel ongelukken met scooters in Thailand. Huur alleen een scooter of motor als u een geldig Nederlands en internationaal rijbewijs heeft. Of als u een Thais motorrijbewijs heeft. Doet u dit niet? Dan bent u niet verzekerd bij een ongeluk.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het zuidelijkste deel van Thailand en het grensgebied tussen Thailand en Myanmar. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Voor de rest van Thailand geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Thailand of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top