Loading...

Gezondheid Thailand

 • Laatst gewijzigd op: 31-05-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Gezondheidszorg

Er is voldoende en kwalitatief goede gezondheidszorg in Thailand. Houd er rekening mee dat kosten voor ziekenhuisopname, medische controles en andere medische kosten hoog zijn en soms vooruitbetaald moeten worden.

Sluit daarom een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatri毛ring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Informatie over reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.聽

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens聽 vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Thailand.

Bent u in Thailand en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

 1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
 2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
 3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Thailand.
 4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Thailand? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Thailand geschikt is voor u.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken regelen geen medicijnen voor u. U moet dit zelf regelen en zelf uitzoeken of u uw medicijnen met een koeriersdienst kunt laten toesturen.聽

Let op! Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept bij bijvoorbeeld een lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.

Luchtvervuiling

 • Ernstige luchtvervuiling komt voor in de grote Thaise steden zoals de hoofdstad Bangkok en de stad Chiang Mai.
 • Ook in de landelijke gebieden, het noorden en noordoosten van Thailand kan de luchtkwaliteit in het droge seizoen (van november tot april) sterk verslechteren.
 • De luchtvervuiling kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en daarmee gevolgen hebben voor het verloop van uw reisplannen. Houd hier rekening mee door dan zoveel mogelijk binnen te blijven.
 • Reist u met jonge kinderen of u heeft een aandoening aan de luchtwegen? Neem dan voor uw reis eerst contact op met uw huisarts.
 • Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
  • De zuidelijke provincies聽Yala, Pattani en Narathiwat.
  • De districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabayoi in de provincie Songkhla.
  • Het grensgebied met Myanmar, met uitzondering van de grenssteden Mai Sai, Mai Sot en Ranong.
 • Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.聽

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top