Loading...

Reizen en vervoer Thailand

  • Laatst gewijzigd op: 20-01-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Reist u naar Thailand?

Paspoort en visum

  • U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Thailand reist waarmee u zich kunt identificeren. Als u Thailand inreist met een beschadigd paspoort dan kunt u geweigerd worden.
  • Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Thailand. Let op! Als u een dubbele nationaliteit heeft, moet u Thailand verlaten met hetzelfde paspoort als waarmee u bent binnengekomen. 
  • Vanaf 1 oktober 2022 tot 31 maart 2023 kunt u Thailand zonder visum voor maximaal 45 dagen binnenreizen. U krijgt bij aankomst een stempel in het paspoort met hierop de uiterlijke datum van uw vertrek. Er gelden wel voorwaarden zoals het laten zien van een retourticket of een doorreisticket dat aangeeft dat u binnen 45 dagen Thailand weer verlaat. 
    Als u langer dan 45 dagen in Thailand verblijft, dan moet u een visum aanvragen. U kunt dit via een E-visum (informatie in het Engels) doen. Of neem voor uw vertrek naar Thailand contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand (informatie in Engels). 

Reizen met kinderen

  • Kinderen (onder de 18 jaar) hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Thailand te reizen.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen (kinderen onder de 18 jaar)? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.

Reisverzekering

Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Luchtverkeer

Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Bent u in Thailand?

Binnenlands luchtverkeer

Informatie en reisvoorwaarden voor binnenlands luchtverkeer leest u op de website van TATnews (informatie in het Engels). Neem voor vertrek contact op met de betreffende luchthaven wat de laatste informatie is betreffende inreizen.

Houd de volgende websites (informatie in het Engels) in de gaten voor informatie over binnenlands luchtverkeer:

Heeft u vragen over Thailand inreizen en de verplichte documenten die u daarvoor moet meenemen? Dan kunt u ook contact opnemen met de Thaise ambassade in Den Haag.

Wegverkeer en verkeersveiligheid

  • Reis na zonsondergang niet over de weg.  
  • Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. In Thailand vallen jaarlijks veel doden in het verkeer.
  • Het besturen van een motor of scooter in Thailand is risicovol. Veel motor- en scooterongelukken hebben een dodelijke afloop.
  • Motortaxi's zijn onveilig. Deze kunt u beter niet gebruiken.
  • De meeste motoren en scooters die u huurt zijn niet verzekerd. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.
  • Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.

Huren van een motorvoertuig

  • Huurt u een motorvoertuig? Controleer eerst of uw reisverzekering de juiste dekking heeft.
  • Huur alleen van een bekend verhuurbedrijf. Het hotel of de accommodatie waar u verblijft kan u meestal een bekend bedrijf aanbevelen.
  • Huur alleen een auto, motorfiets of scooter als u een geldig internationaal of Thais motorrijbewijs heeft. Heeft u niet het juiste rijbewijs? Dan loopt u het risico dat uw reisverzekeringsorganisatie de kosten niet dekt als u gewond raakt bij een ongeluk. Ook kunt u achteraf problemen krijgen met de verhuurder.
  • Voor een scooter met een grotere motorinhoud (bijv. 110cc) heeft u een geldig motorrijbewijs nodig. Zonder geldig motorrijbewijs loopt u risico op een boete of zelfs gearresteerd te worden. Check voor u een motorfiets huurt of het verhuurbedrijf een uitgebreide verzekering heeft, inclusief die van een derde partij. Vraag ook naar het eigen risico voor eventuele claims.
  • Draag ALTIJD een helm. Zorg dat de helm goed past.
  • Geef uw paspoort niet als borg of garantie af aan een motorfiets- of scooter verhuurbedrijf. Geef de verhuurder in plaats daarvan een kopie van uw paspoort.
  • Neem altijd foto’s van het object dat u huurt (rondom). Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u aansprakelijk kan stellen voor schade die al eerder gemaakt is.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan gevaarlijk zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen. Deze worden vaak niet goed onderhouden. Reizen per bus kan ook een risico zijn als er slecht weer is en tijdens de regentijd. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.

Risico met (veer)boten

Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral als het slecht weer is. Reizen per veerboot in Thailand is een risico, omdat de veerboten vaak overvol zijn, slecht onderhouden zijn en er geen of weinig reddingsmateriaal aan boord aanwezig is.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in Zuid-Thailand en het grensgebied met Maleisië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Songkhla in Zuid-Thailand, het directe grensgebied met Myanmar, tot de stad Mae Sai in het noordwesten van Thailand en de grensovergang in de stad Mae Sai. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op. 
  • De corona-inreismaatregelen zijn afgeschaft in Thailand. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Thailand? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top