Reizen en vervoer Thailand
- Laatst gewijzigd op: 13-09-2023 | Nog steeds geldig op: 23-09-2023
Reisdocument
- U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Thailand reist, waarmee u zich kunt identificeren.
- Reist u Thailand in met een beschadigd paspoort? De lokale autoriteiten kunnen u de toegang weigeren.
- Voor Thailand geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u aankomt in Thailand.
- Reist u vanuit Thailand ook naar andere landen? Houd u er rekening mee dat andere landen ook een minimale geldigheidsduur van 6 maanden of zelfs langer kunnen eisen als geldigheid van uw paspoort bij aankomst in dat land.
- Informeer u vooraf wat de paspoorteisen zijn van dat land.
- Let op! Heeft u naast de Nederlandse ook andere nationaliteiten en heeft u van de andere nationaliteit ook een geldig paspoort? Houd er rekening mee dat u bij vertrek uit Thailand hetzelfde paspoort gebruikt als waarmee u Thailand bent ingereisd.
Visum
- Voor Thailand heeft u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. U krijgt bij aankomst een stempel in het paspoort met hierop de uiterlijke datum van uw vertrek. Er gelden wel voorwaarden, zoals het laten zien van een retourticket of een doorreisticket dat aangeeft dat u binnen 30 dagen Thailand weer verlaat.
- Blijft u langer dan 30 dagen in Thailand? U heeft een visum nodig. U kunt dit via een e-visum (informatie in het Engels) aanvragen. Neem contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand (informatie in Engels) voor informatie over uw visum.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Thailand te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Thailand gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem voldoende contant geld mee naar Thailand, en niet alleen een pinpas of een creditcard. Geld pinnen kan bij sommige banken in Thailand problemen opleveren als uw bankpas voorzien is van het logo V-pay. Pinnen met een bankpas met bijvoorbeeld het logo Maestro levert geen problemen op.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
- Bij twijfel of vragen, neem voor uw vertrek naar Thailand contact op met uw bank.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon, voor het geval u in het buitenland uw bankpas wilt blokkeren na verlies of diefstal.
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen of weinig bereik is in de afgelegen gebieden in Thailand.
- Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.
- Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Wegverkeer en verkeersveiligheid
Dodelijke verkeersongelukken
Het besturen van een motorvoertuig (auto, motor of scooter) is in Thailand levensgevaarlijk. Er vallen in Thailand relatief veel doden en (zwaar)gewonden in het verkeer. Het risico op een ongeval met dodelijke afloop is vele malen groter dan in Nederland. De verkeersrisico’s in Thailand zijn vergeleken met andere landen zeer hoog.
In Thailand vallen jaarlijks duizenden doden in het verkeer. Onder de slachtoffers zijn ook veel buitenlandse reizigers.
Volgens Thai RSC (informatie in het Engels) kwamen in Thailand in 2022 550 buitenlandse reizigers om het leven door een verkeersongeval , waaronder 3 Nederlanders. Daarnaast raakten 7900 buitenlanders (zwaar) gewond, waaronder 50 Nederlanders. Ongelukken gebeuren vooral met motorfietsen en scooters (76 % van alle ongelukken).
Lees meer over het aantal verkeersongelukken in Thailand op de website van het Accident Data Center of Thailand (informatie in het Engels).
Gaat u een motorvoertuig besturen in Thailand? Neem altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Bedenk of het echt nodig is een motorvoertuig in Thailand te huren/besturen.
- Bestuur alléén een voertuig wanneer u daarvoor het juiste rijbewijs hebt. De meeste scooters in Thailand hebben een motorinhoud van meer dan 100 cc. Zonder een geldig Nederlands rijbewijs (minimaal het A1-rijbewijs) kunt u een boete krijgen of gearresteerd worden. Bij een ongeval zal uw verzekeringsmaatschappij de kosten niet dekken.
- Draag altijd een goede en passende helm.
- Rijd niet na zonsondergang.
- Rijd niet als u alcohol hebt gedronken of soft drugs heeft gebruikt.
- Besef dat er in Thailand andere (ongeschreven) verkeersregels zijn dan in Nederland.
- Raakt u betrokken bij een ongeluk?
- Wacht altijd op de politie.
Blijf rustig en beleefd. Met agressief gedrag riskeert u (vuurwapen)geweld.
In Thailand wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.
Huren van een motorvoertuig
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Controleer vooraf of uw reisverzekering de juiste dekking geeft.
Let op! De meeste motoren en scooters die u kunt huren in Thailand zijn niet verzekerd.
- Huur altijd bij een verhuurbedrijf dat goed bekend bestaat. Vraag ter plekke advies hierover, bijvoorbeeld bij uw hotel.
- Geef nooit uw paspoort aan het verhuurbedrijf af als waarborg of garantie voor de huurovereenkomst. Geef de verhuurder in plaats daarvan een kopie van uw paspoort.
- Neem altijd foto’s van het gehuurde motorvoertuig voordat u het in gebruik neemt. Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u aansprakelijk stelt voor schade die al eerder gemaakt is.
Reizen per openbaar vervoer
Reizen per bus kan in Thailand gevaarlijk zijn. Dit komt door de algemene slechte kwaliteit van de bussen. Deze worden vaak niet goed onderhouden. Reizen per bus kan ook een risico zijn als er slecht weer is en tijdens de regentijd. Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.
Risico met (veer)boten
Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral als het slecht weer is. Reizen per veerboot in Thailand is een risico, omdat de veerboten vaak overvol zijn, slecht onderhouden zijn en er geen of weinig reddingsmateriaal aan boord aanwezig is.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
- De zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat.
- De districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabayoi in de provincie Songkhla.
- Het grensgebied met Myanmar, met uitzondering van de grenssteden Mai Sai, Mai Sot en Ranong.
- Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar de gele gebieden inclusief de districten Mueang Songkhla, Hat Yai, Sathing Phra, Ranot, Krasae Sin, Rattaphum, Sadao, Na Mom, Khuan Niang, Bang Klam, Singhanakhon, Khlong Hoi Khong in de provincie Songkhla en de steden Mae Sai, Mae Sot en Ranong (op de grens met Myanmar).
- Maar: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Thailand of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Thailand? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.
Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken