Loading...

Veiligheid Thailand

  • Laatst gewijzigd op: 20-01-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Let op: in 鈥榬ode鈥 gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

De drie zuidelijke grensprovincies (Yala, Narathiwat, Pattani)

In de drie zuidelijke provincies Yala, Narathiwat en Pattani komen regelmatig aanslagen voor van separatistische groepen. Meestal gaat het om bomaanslagen, brandstichtingen en aanslagen gericht op bestuurders. Ook burgers kunnen hiervan het slachtoffer worden. In (delen van) de zuidelijke provincies is de noodtoestand van kracht. Reist u toch in de zuidelijke provincies? Ga alleen met een offici毛le (lokale) gids op pad als dat mogelijk is, en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Let op: in 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.聽

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied en grensovergangen tussen Thailand en Myanmar, tot de stad Mae Sai

Sinds de staatsgreep in Myanmar op 1 februari 2021 zijn Myanmarese activisten gevlucht naar het grensgebied van Thailand en Myanmar. Voor het Myanmarese leger geeft dit aanleiding om daar hevige militaire acties uit te voeren. Dit leidt tot een toename in het aantal Myanmarese vluchtelingen in kampen in het gebied.

In het grensgebied is het niet veilig. Er is sprake van veiligheidsincidenten tussen de Thaise politie en het leger aan de ene kant, en criminele bendes aan de andere kant. Ook zijn er drugssmokkelaars actief. Buiten de steden zijn er politie- en militaire controleposten. Een extra risico is dat het op vele plekken niet helemaal duidelijk is waar de grens loopt.

De offici毛le grensovergangen bij de stad Mae Sai en de stad Mae Sot zijn open voor lokale handel. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar/via deze grensovergangen, dus niet voor toeristische doeleinden. Het overschrijden van de grens buiten de toegestane grensovergangen is illegaal en gevaarlijk. Zie hieronder voor het grensgebied met Myanmar ten oosten van de grensovergang bij de stad Mae Sai.

Voor het grensgebied tussen Thailand en Myanmar, aan de Myanmarese kant van de grens, geldt een ander reisadvies. Bekijk het reisadvies voor Myanmar als u van plan bent het gebied te bezoeken.

Provincie Songkhla

In de provincie Songkhla (vooral in de 4 zuidelijker gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi) kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het lokale nieuws en vraag uw hotel om informatie.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.

Grensgebied tussen Thailand en Cambodja

In het grensgebied met Cambodja, vooral in de omgeving van Ta Krabey, liggen nog niet-ontplofte mijnen. Wandel niet buiten de paden en ga, als het kan, met een offici毛le (lokale) gids op pad. Zij kennen de lokale situatie het best. De Thais-Cambodjaanse grens mag alleen bij offici毛le grensposten worden overgestoken; het ergens anders oversteken van de grens is illegaal.

De grensovergang ter hoogte van de tempel Preah Vihear is alleen door de lokale bevolking te gebruiken. Het gebied rondom de tempel werd betwist tussen Thailand en Cambodja, en soms is er nog sprake van spanning.

Grensgebied en grensovergangen tussen Thailand en Myanmar, ten oosten van de stad Mae Sai

In de stad Mai Sai en in de Gouden Driehoek zijn er veiligheidsrisico鈥檚, zoals criminaliteit en de gevolgen van drugshandel. U moet zich goed voorbereiden als u naar dit gebied reist. Laat u adviseren, bijvoorbeeld door een betrouwbare (lokale) gids.

Demonstraties

In Thailand kunnen demonstraties worden gehouden. Vooral in de hoofdstad Bangkok en andere grotere steden. Blijf alert en vermijd grote bijeenkomsten. Volg het lokale nieuws. Vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid op.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in Zuid-Thailand en het grensgebied met Maleisi毛. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Songkhla in Zuid-Thailand, het directe grensgebied met Myanmar, tot de stad Mae Sai in het noordwesten van Thailand en de grensovergang in de stad Mae Sai. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.聽
  • De corona-inreismaatregelen zijn afgeschaft in Thailand. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Thailand? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top