Loading...

Wetten en gebruiken Thailand

 • Laatst gewijzigd op: 20-01-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Drugs

Raak niet betrokken bij drugs!

 • Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Thailand streng bestraft. Dit geldt voor softdrugs, harddrugs en alle andere verdovende middelen. U riskeert een gevangenisstraf (50 jaar, levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf).
 • Sinds 9 juni 2022 is cannabis met een THC-percentage tot 0,2% legaal. Voor de Thaise wet is aankoop, bezit en/of gebruik van cannabis met een percentage hoger dan 0,2% nog altijd strafbaar. Op vele toeristische plekken wordt cannabis aan toeristen aangeboden. Ook zijn er steeds meer 鈥榗offeeshops鈥 die cannabisproducten verkopen. Het gebruik van cannabis wordt nu nog toegelaten maar het is niet duidelijk of dit zo blijft. U loopt dus een risico als u cannabis gebruikt. Het gebruik van cannabis in openbare gelegenheden en buiten is hoe dan ook niet toegestaan. De invoer van cannabis of afgeleide producten is verboden.
 • U kunt zonder dat u dat weet drugs van vreemden vervoeren. Dan bent u aansprakelijk en strafbaar. Houd daarom uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.

Roken

 • Roken is strafbaar op veel stranden in Thailand. De straf voor roken op het strand kan leiden tot 1 jaar gevangenisstraf. Of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer EUR 3.000,--).
 • Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding van de limiet krijgt u een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.
 • Elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Bij het invoeren van de elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen krijgt u een hoge boete en riskeert u een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Zware omstandigheden in gevangenissen

Kleine overtredingen zoals winkeldiefstal kunnen in Thailand leiden tot een verblijf van enkele weken in de gevangenis. De omstandigheden in de Thaise gevangenissen zijn zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar.

Kindermisbruik

Seksueel misbruik van minderjarigen wordt, net als in Nederland, in Thailand streng bestraft met lange gevangenisstraffen. De seksuele omgang met minderjarigen (jonger dan 18 jaar) is zelfs met hun toestemming strafbaar. Houd er rekening mee dat identiteitskaarten soms vervalst zijn en er dus geen zekerheid is over de leeftijd van personen. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht en lichamelijk en geestelijk erg zwaar. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

LHBTIQ+

Thailand is over het algemeen een tolerant en progressief land voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+). Relaties of seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn niet bij wet strafbaar gesteld.

Thaise koninklijke familie

Doe geen kritische uitspraken over het Thaise Koningshuis. Een uitspraak over het Koningshuis wordt in Thailand snel kritisch en beledigend gevonden. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Thaise Koningshuis. Daar staan zware straffen op. Dit verbod wordt strikt gehandhaafd.

Kleding

Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt. Respecteer de lokale tradities, gebruiken en gevoelens. Draag gepaste kleding als u een boeddhistische tempel of koninklijk paleis gaat bezoeken (geen korte broeken, geen blote armen en soms ook geen sandalen).聽 聽

Medicijnen

Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij de lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in Zuid-Thailand en het grensgebied met Maleisi毛. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Songkhla in Zuid-Thailand, het directe grensgebied met Myanmar, tot de stad Mae Sai in het noordwesten van Thailand en de grensovergang in de stad Mae Sai. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.聽
 • De corona-inreismaatregelen zijn afgeschaft in Thailand. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Thailand? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top