Loading...

Wetten en gebruiken Thailand

 • Laatst gewijzigd op: 22-12-2023 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Drugs

Raak niet betrokken bij drugs.

 • Het bezit, gebruik en verhandelen van harddrugs, softdrugs en andere verdovende middelen met een THC-percentage hoger dan 0,2% is streng verboden in Thailand en wordt zwaar bestraft.
 • U riskeert een gevangenisstraf: 50 jaar, levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf.
 • Het gebruik van cannabis met een THC-percentage tot 0,2% is volgens de Thaise wet toegestaan, maar het is nog niet duidelijk of dit zo blijft.
  • Houd er rekening mee dat u een risico neemt bij het gebruik van cannabis.
  • Het gebruik van cannabis in openbare gelegenheden en buiten is niet toegestaan.
  • Het invoeren en verhandelen van cannabis of afgeleide producten is streng verboden.
 • U kunt zonder dat u dat weet drugs van vreemden vervoeren. Dan bent u aansprakelijk en strafbaar. Houd daarom uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.

Roken

 • Roken is strafbaar op veel stranden in Thailand. Rookt u op het strand? U riskeert maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Of een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer 鈧 3.000).
 • Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding van de limiet krijgt u een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.
 • Elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Bij het invoeren van deze producten krijgt u een hoge boete en riskeert u een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Zware omstandigheden in gevangenissen

Met kleine overtredingen zoals winkeldiefstal riskeert u een gevangenisstraf van een aantal weken. De omstandigheden in de Thaise gevangenissen zijn lichamelijk en geestelijk erg zwaar.

Kindermisbruik

Seksueel misbruik van minderjarigen wordt in Thailand streng bestraft met lange gevangenisstraffen, net als in Nederland. De seksuele omgang met minderjarigen (jonger dan 18 jaar) is strafbaar, ook als zij ermee instemmen. Er is niet altijd zekerheid over de leeftijd van de persoon, omdat een identiteitskaart vaak vervalst is.

De omstandigheden in de gevangenissen zijn lichamelijk en geestelijk erg zwaar. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Lhbtiq+

Thailand is over het algemeen een tolerant en progressief land voor lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen). Relaties of seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn niet strafbaar.

Thaise Koningshuis

Doe geen kritische uitspraken en vermijd discussies over het Thaise Koningshuis. Een uitspraak over het Koningshuis wordt in Thailand snel beledigend gevonden. In Thailand geldt een verbod op het beledigen van het Thaise Koningshuis. Daar staan zware straffen op. Dit verbod wordt strikt gehandhaafd.

Kleding

Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt. Respecteer de lokale tradities, gebruiken en gevoelens. Draag gepaste kleding als u een boeddhistische tempel of koninklijk paleis gaat bezoeken (geen korte broeken, geen blote armen en soms ook geen sandalen).

Medicijnen

Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij de lokale apotheek? U kunt gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of gevangenisstraf.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
  • de zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat
  • de districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabayoi in de provincie Songkhla
  • het grensgebied met Myanmar, met uitzondering van de grenssteden Mae Sai, Mae Sot en Ranong
 • Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar de de rest van Thailand. Inclusief de districten Mueang Songkhla, Hat Yai, Sathing Phra, Ranot, Krasae Sin, Rattaphum, Sadao, Na Mom, Khuan Niang, Bang Klam, Singhanakhon, Khlong Hoi Khong in de provincie Songkhla en de steden Mae Sai, Mae Sot en Ranong (op de grens met Myanmar).
 • Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top