Loading...

Wetten en gebruiken Thailand

  • Laatst gewijzigd op: 27-05-2024 | Nog steeds geldig op: 19-06-2024

Drugs

U mag in Thailand geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. De straffen zijn veel zwaarder dan in Nederland. Ook als u een kleine hoeveelheid drugs bij u heeft, riskeert u zware boetes of een lange gevangenisstraf. Het bezit van sommige soorten harddrugs (Class A Drugs) kan zelfs leiden tot de doodstraf.

Cannabis:

  • Cannabisgebruik is in Thailand alleen toegestaan als het tetrahydrocannabinol (of THC)-gehalte lager is dan 0,2%. U mag geen cannabis gebruiken in de openbare ruimte en op straat. Dat is verboden.
  • De Thaise regering heeft het verbouwen, gebruiken en verkopen van cannabisproducten gelegaliseerd, maar er zijn nog wel beperkingen. Heeft u een vraag over cannabisregels? Vraag dit na bij de lokale autoriteiten.

Seks met minderjarigen

U mag in Thailand geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Hoge straffen en zware omstandigheden in gevangenissen

In Thailand worden zware straffen opgelegd. Voor bijvoorbeeld winkeldiefstal, of als u op straat optreedt als artiest of muzikant, kunt u al een aantal weken gevangenisstraf krijgen. En u wordt het land uitgezet. De omstandigheden in de Thaise gevangenissen zijn erg zwaar.

Roken op stranden en elektronische sigaretten

  • Roken is op veel stranden in Thailand strafbaar. U riskeert een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar als u op het strand rookt. Of een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer 鈧 2.500).
  • Elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Bij het invoeren van deze producten krijgt u een hoge boete en riskeert u een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Belediging Thaise koningshuis

Doe geen kritische uitspraken en vermijd discussies over het Thaise koningshuis. In Thailand geldt een verbod op het beledigen van het koningshuis. U kunt een zware straf krijgen. De Thaise autoriteiten handhaven het verbod strikt.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Thailand reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland.
Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico鈥檚 te verkleinen.

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het zuidelijkste deel van Thailand en het grensgebied tussen Thailand en Myanmar. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Voor de rest van Thailand geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Thailand of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Thailand?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Thailand op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Thailand voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Thailand?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Thailand.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Thailand?

Lees hier meer over Thailand en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top