Loading...

Tips van de ambassade Tunesië

  • Laatst gewijzigd op: 08-12-2022 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Drugsgebruik is streng verboden

De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en softdrugs. De gevangenisstraffen zijn hoog.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië. Dit is verboden.

LHBTIQ+

Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. Hoewel in de grote steden de acceptatie van LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) toeneemt, kunnen LHBTIQ+’ers in heel Tunesië te maken krijgen met onbegrip, discriminatie of met agressief gedrag.

Misbruik van liefdesrelaties

Sommige jonge Tunesiërs proberen Europese (vaak oudere) vrouwen en soms mannen te verleiden. Vooral in clubs en toeristische hotels, maar ook via relatie-apps. Door liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.

Het is volgens de Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte dat een man trouwt met een oudere vrouw. Wees daarom voorzichtig en denk goed na wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt.

Rood: niet reizen

  • Het is te gevaarlijk om te reizen naar de grensgebieden met Libië en de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. Dit geldt ook voor de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en de bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum).
  • Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine.
  • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
  • In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tunesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tunesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tunesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tunesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tunesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tunesië?

Lees hier meer over Tunesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tunesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top