Veiligheidsrisico's Tunesië
- Laatst gewijzigd op: 08-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023
In juli 2021 kondigde de Tunesische president politieke veranderingen aan. Dit kan een reden zijn voor een grotere kans op demonstraties. Volg de berichten in de media en informeer u over deze politieke ontwikkelingen.
In Tunesië geldt sinds 2015 de noodtoestand, die steeds verlengd wordt.
Onveilige gebieden
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De grensgebieden met Libië.
- De woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma - Remada - Ben Gardane.
- De grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, met name het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum).
In het Chaambi-gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. Ook wordt u geadviseerd op minstens 2 kilometer afstand van de grens tussen Tunesië en Algerije te blijven, omdat daar mogelijk militaire patrouilles zijn. Op en rond de bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama, en Salloum) vinden militaire operaties plaats en worden explosieven gevonden. In het grensgebied met Libië is de situatie onveilig. Dit is vooral bij de grensplaats Ben Gardane (bij Libië). Dit is een verzamelplaats van antiregeringsgroepen. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.
De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dunbevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma - Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine.
Door confrontaties tussen veiligheidsdiensten en gewelddadige extremistische groeperingen in deze gebieden kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan.
Terrorisme
Als u in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat er terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en toeristische plaatsen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor heel Tunesië.
- Op 6 september 2020 werd in Sousse-Kantaoui een aanslag gepleegd op een checkpoint van de nationale garde, hierbij kwam één gardist om het leven.
- Op 6 maart 2020 is er een aanslag gepleegd op een politiepost nabij de Amerikaanse ambassade. Hierbij kwam een politieagent om het leven.
- Op 26 november 2021 werd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in het centrum van Tunis een mogelijke aanslag voorkomen: een man met een bijl werd tegengehouden door de politie.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Vraag uw reisorganisatie wat voor veiligheidsmaatregelen uw hotel of resort heeft genomen.
- Gaat u op excursie naar het binnenland? Controleer of er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen door de reisorganisatie. Bijvoorbeeld politiebegeleiding.
- Reis niet na zonsondergang.
- Vermijd de omgeving van overheidsgebouwen, gebedshuizen (moskeeën, kerken, synagogen) en andere drukke plaatsen waar veel mensen komen.
- Zorg dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u draagt.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de politie, militairen of leden van de Nationale Garde. Die staan meestal niet open voor discussie.
- Houd rekening met controles en ‘road blocks’ op de toegangswegen rond de grote hotels in toeristencentra.
- Volg als dat mogelijk is het nieuws over Tunesië via internationale en/of lokale media.
Geel: let op, er zijn risico’s
Criminaliteit
Criminaliteit en overvallen komen in heel Tunesië voor. Houd daar rekening mee, ook op openbare plaatsen, in woonwijken en op plaatsen waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Demonstraties
In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd omdat er veel werkloosheid is en mensen daardoor weinig geld hebben. Op 25 juli 2021 kondigde de president politieke veranderingen aan. Ook dit kan een reden zijn voor demonstraties. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen ook aanleiding zijn voor antiwesterse demonstraties. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.
Rood: niet reizen
- Het is te gevaarlijk om te reizen naar de grensgebieden met Libië en de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. Dit geldt ook voor de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en de bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum).
- Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine.
- Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Naar Tunesië? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Tunesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Tunesië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tunesië.
Lees hier meer over Tunesië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Tunesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken